Whiskyspot arrangerar Maltwhisky-VM. 135 destillerier från hela världen gör upp om titeln ”Världens bästa maltwhisky”. 35 provningar över hela Sverige. Juryn utgörs av whiskyälskare som blindprovar och röstar fram den bästa whiskyn. Läs mer på www.whiskyspot.com

                                     

VM-provning IX – Sölvesborg 11 april

Glen Grant Malty Style 
Major Grant var en profil utöver det vanliga. Storviltsjägaren som anlade en egen park bakom destilleriet med exotiska växter. Hans whisky är speciell. Pannornas ’purifiers’ lättar upp destillatet och får det att sjunga med serena toner. Tappningarna håller hög klass. Motståndet kommer från Hela Skottland. Teaninich är doldisen i Northern Highlands som i höstas började ta emot besökare mer organiserat. Whiskyn jobbar på uppdrag av blended Scotch men borde få större uppmärksamhet. Kändare är Bruichladdich, den oberoende Islay-malten som gillar att variera sig, här är grundutförandet med lite rök i mixen. Fjärde man i leken har kunglig anknytning. Lochnagar är drottning Victorias favoritmalt när det begav sig på 1800-talet, beläget invid sommarslottet Balmoral. Och från andra kusten kommer Ben Nevis, beläget i Western Highlands vid foten av Storbritanniens högsta berg. Malten tar plats och väsnas lagomt mycket. Slutligen deltar Braeval som glmmer sig längst upp i Glenlivet-dalen. Jobbar uteslutande för Chivas-blenden men vi har hittat en rar tappning som nu utmanar de mer etablerade sorterna.

Glen Grant kommer att bli hårt ansatt. trots sitt goda äppelhumör Balblair seglar upp som favorit i gänget. Bruichladdich borde väl vinna men tappningarna är ojämna. Även Teaninich borde gå vidare men utgåvan kanske är för allmän i stilen för att stå ut i en blindprovning. Lochnagar ska inte ha något med slutstriden att göra och Braeval ska vara för uddlös för att ha en chans.

-Henrik Aflodal
                                       

WHISKY, tävlande

Huvudmalt

  • Glen Grant

Utmanas av

  • Ben Nevis
  • Teaninich
  • Royal Lochnagar
  • Bruichladdich
  • Braeval

TID & PLATS

  • 11 april kl 19.00 Sölvesborg: Hälleviks bygdegård, Styrmansv 25

Arrangeras i samarbete med Single Malt Academy of Lister

PRIS

Pris: 350 SEK för provning
Medlemspris: 295 SEK*
*Förmånligt pris för Whiskyspot-medlemmar & Aflodal's Friends

Glen Grant startades redan 1840 av bröderna Grant men alla berättelser uppkom under nästa generation. Major Grant var storviltjägaren som i Afrika ”hittade” en övergiven pojke vid vägkanten och tog med honom hem till Rothes. Biawa (by the way) fick ett långt liv i fjärran bygder. Majoren anlade också en magnifik botanisk trädgård i ravinen bakom destilleriet. I forsen lät han mura in ett kassaskåp med en flaska whisky dit förvånade gäster togs för en ’dram’. Smutta dig gärna fram bland ställets förtjusande specialare men glöm inte den vanliga 5-åringen, så smakar nämligen ren skotsk maltwhiskyglädje!


 
Anmälan:
Malt-VM Glen Grant Malty Style

Sölvesborg 11/4 2018

Välj event

För- & efternamn

Telefon

E-post

Person 2

Person 3

Person 4

Person 5

Person 6

Person 7

Person 8

Betalsätt

Presentkort?

Har du presentkort och vill gå på en provning? Gör så här:

  1. Anmäl dig/er till provningen. Välj presentkort under betalsätt.
  2. Betala in eventuellt överstående belopp.
  3. Kom ihåg att överlämna presentkortet till Henrik Aflodal i samband med själva provningen.