Whiskyspot arrangerar Maltwhisky-VM. 135 destillerier från hela världen gör upp om titeln ”Världens bästa maltwhisky”. 35 provningar över hela Sverige. Juryn utgörs av whiskyälskare som blindprovar och röstar fram den bästa whiskyn. Läs mer på www.whiskyspot.com

                                     

VM-provning X – Ljungby 12 april

Benromach Speyside Peat 
Fastlandsrök kallar vi Highlandwhisky med torvrök i receptet. Men för hundra år sedan var Speyside-whiskyn rökig i största allmänhet. Balvenie rökte sin malt i egen ugn (precis som idag) men använde torv i större utsträckning. Teacher-malten Ardmore övergav aldrig sin rökregim som inleddes på 1890-talet. Den är fortfarande rökig i sin naturliga form. Ett levande bevis på att förkrigswhiskyn var måttligt torvrökig. Så när Gordon & MacPhail skulle återskapa Benromach valde de att göra en rökvariant i motsats till nuvarande röklösa Speyside-malt. En modern klassiker, småskaligt gjord med omsorg om detaljerna.

Orkney-malten Scapa saknar konstigt nog torvrök i sin makeup. Ovanligt eftersom öwhisky brukar vara rökig. Istället använda begagnade rökwhiskyfat för att ge röksmak åt whiskyn. Irländska Cooley har flera blends och i deras fall heter rökwhiskyn Connemara. Men där var anledningen till att göra rökig maltwhiskey främst att återuppväcka en glömd tradition. De irländska smågårdarna gjorde just torvrökt whiskey förr i tiden eftersom torv var det enda bränsle som fanns tillhands. Westland är någto så exotiskt som en amerikansk singelmalt från västkusten. Seattle är ett jordbrukscentrum med forskning på kornsorter. Experimentlustan är stor och skickligheten också. Westland går på enkelhet och godhet.

Ardmore och Benromach gör upp om segern, det är ju deras tema. Men Balvenie är väldigt stark i rökformat. Och Connemaras annorlunda röktolkning är förförisk. Scapa och Westland är outsiders och bör inte ha något med slutstriden att göra. Men amerikanens syltiga godhet matchar irländarens päronjubel och kan skrälla. Vi får se. Ljungby-folket avgör.

-Henrik Aflodal
                                       

WHISKY, tävlande

Huvudmalt

  • Benromach

Utmanas av

  • Ardmore
  • Balvenie
  • Scapa
  • Connemara (Cooley)
  • Westland

TID & PLATS

  • 12 april kl 18 Ljungby

Arrangeras i samarbete med Whisky i Ljungby

PRIS

Pris: 350 SEK för provning
Medlemspris: 295 SEK*
*Förmånligt pris för Whiskyspot-medlemmar & Aflodal's Friends

Herrar Gordon & MacPhail öppnade vin- och sprithandel på Speyside år 1895. Förutom egna blends sålde man från start maltwhisky från traktens destillerier. 1914 inleddes en framgångsrik export av maltwhisky utomlands. Det första egna destilleriet köptes 1993 och öppnades 1998 efter omfattande renovering. Benromach grundades 1898, men fick genast ekonomiska problem då störste uppköparen, blendern Pattison gick i konkurs. Destilleriet stod stilla från 1909 till 1939 då kanadensaren Joseph Hobbs tog över. 1953 återvände ägandet till Skottland och Distillers Company Limited (dagens Diageo) som 1983 stängde igen och tog bort utrustningen. Därför har Gordon & MacPhail fritt kunnat designa sin egen stil, pannorna är mindre än förut och producerar en tätare fylligare maltwhisky som läggs till vila i en komplex fatmatris bestående av ny och återanvänd ek, från amerikasnk bourbonek till spansk sherryek.


 
Anmälan:
Malt-VM Benromach Speyside Peat

Ljungby 12/4 2018

Välj event

För- & efternamn

Telefon

E-post

Person 2

Person 3

Person 4

Person 5

Person 6

Person 7

Person 8

Betalsätt

Presentkort?

Har du presentkort och vill gå på en provning? Gör så här:

  1. Anmäl dig/er till provningen. Välj presentkort under betalsätt.
  2. Betala in eventuellt överstående belopp.
  3. Kom ihåg att överlämna presentkortet till Henrik Aflodal i samband med själva provningen.