Whiskyspot arrangerar Maltwhisky-VM. 135 destillerier från hela världen gör upp om titeln ”Världens bästa maltwhisky”. 35 provningar över hela Sverige. Juryn utgörs av whiskyälskare som blindprovar och röstar fram den bästa whiskyn. Läs mer på www.whiskyspot.com

                                     

VM-provning XII – Åmål 14 april

Iconic Glenlivet 
Urwhiskyn Glenlivet blev Skottlands första ikon. Whiskyn från den avlägsna dalgången i högländerna bildade skola för hur kvalitet skulle smaka. I modern tid har USA varit den viktigaste marknaden. Och numera är malten världsetta. Till sommaren ska ytterligare ett destilleri byggas, målet är att leverera 20,5 milj liter per år! Personligheten är vid. I yngre åldrar gladlynt i tropisk stil, i mogen ålder tufft citrusaktig.
Konkurrenterna får något att bita i. Från angränsande dal kommer Tomintoul, ingen kändis precis men kompetent om man hittar rätt buteljering. Längre upp längs Spey-floden finns Speyside Distillery som på senare år kommit ut med allt bättre utgåvor. Mitt på Speyside sitter doldisen Linkwood. Känd för sin vibrerande ekvilibristiska stil som är eftersökt av blenders. Från ön Mull tar vi hit Tobermory, en lagom fet malt med egen karaktär. Som joker i leken är en indier med, okända Rampur.

Glenlivets största utmanare är Linkwood och Tomintoul. Bland dessa tre finns de båda semifinalisterna. Tobermory och Speyside räcker inte till. Oprövade indiern kommer nog inte att ha med avancemang att göra, men man vet ju aldrig. Dalslänningarna har intressanta val att träffa!

-Henrik Aflodal
                                       

WHISKY, tävlande

Huvudmalt

  • The Glenlivet

Utmanas av

  • Tomintoul
  • Speyside
  • Linkwood
  • Tobermory
  • Rampur

TID & PLATS

  • 14 april kl 15.00 Åmål: Gamla Tingshuset, Norra Långg 19

Arrangeras i samarbete med Åmåls Livsnjutarsällskap

PRIS

Pris: 350 SEK för provning
Medlemspris: 295 SEK*
*Förmånligt pris för Whiskyspot-medlemmar & Aflodal's Friends

<

The Glenlivet blev med 2010 års utbyggnad ett av Skottlands största destillerier med dryga 10 miljoner liter årligen. Som nybliven världsetta säljer man ungefär så mycket årligen efter att ha passerat Glenfiddich för ett tag sedan. Och mer sprit behövs, till sommaren inleds ytterligare ett nybygge som ska landa kapaciteten på det dubbla! Av ursprungliga Minmore Farm finns inget kvar men det nya destilleriet inrymt i gamla maltladan med stora glaspartier är magnifikt lyxigt och matchar verkligen ryktet som en av landets toppmalter. 5-meterspannorna däri ser ut som lanternor med karakteristisk krage på halsen ovanför livet som uppmuntrar reflux. Ut kommer en livfull vibrerande råwhisky. Lagerhusen på plats rymmer 65 000 fat. De senaste åren har man satsat mycket på sherryfat som kommer till användning när whiskyn blir till åren. Men självklart läggs en hel del bourbon-ek undan. Och det är just här i den vanliga eken som whiskyn firar sina stora triumfer.


 
Anmälan:
Malt-VM Iconic Glenlivet

Åmål 14/4 2018

Välj event

För- & efternamn

Telefon

E-post

Person 2

Person 3

Person 4

Person 5

Person 6

Person 7

Person 8

Betalsätt

Presentkort?

Har du presentkort och vill gå på en provning? Gör så här:

  1. Anmäl dig/er till provningen. Välj presentkort under betalsätt.
  2. Betala in eventuellt överstående belopp.
  3. Kom ihåg att överlämna presentkortet till Henrik Aflodal i samband med själva provningen.