Whiskyspot arrangerar Maltwhisky-VM. 135 destillerier från hela världen gör upp om titeln ”Världens bästa maltwhisky”. 35 provningar över hela Sverige. Juryn utgörs av whiskyälskare som blindprovar och röstar fram den bästa whiskyn. Läs mer på www.whiskyspot.com

                                     

VM-provning XX – Oskarshamn 30 augusti

Ardbeg Islay Battle


 
Ardbeg är kultmalten som blivit stor. Nu planeras den första utbyggnaden i historien som kommer att landa destilleriet på över 2 miljoner liter årligen. Ryktet som Islays värsting består. Malten röks till förskräckliga 58 ppm men karaktären vänder i andrapannan som har en refluxanordning som lättar upp destillatet. TEN är klassikern som på senare år fått sällskap av en rad temamalter med intressanta fatkonstellationer. Gemensamma nämnaren är att röken ska vara med, helst i kopiösa mängder.
Motståndet lastar också på med rök. Inte minst Port Charlotte som är Bruichladdichs rökiga variant. Eller Caol Ila på norra delen av ön som ibland är aningen kryddig i stilen. Och från Skye tillskyndar Talisker som likt Ardbeg har en reflux-böj på sin lyne-arm vilken sägs förklara att destillatet får en pepprig touch. Grannön Mull bidrar med Ledaig och från fastlandet seglar Tomatin in med sin rökversion.

Ingen kan motstå Ardbeg? Ikonen tar sig vidare. Och Caol Ila är en rutinerad VM-rökare som alltid brukar kvalificera sig, vilket även Talisker gör, någon av dessa gör Ardbeg sällskap. Port Charlotte kan skrälla ifall tappningen är den rätta. Ledaig och Tomatin har fel sorts rök för att klara sig. Folk vill ju att det ska smaka Islay...

-Henrik Aflodal
                                       

WHISKY, tävlande

Huvudmalt

  • Ardbeg

Utmanas av

  • Caol Ila
  • Port Charlotte (från Bruichladdich)
  • Talisker
  • Ledaig (från Tobermory)
  • Tomatin

TID & PLATS

  • 30 aug kl 18.30 Oskarshamn: Badholmen, Skeppsbron 2

Arrangeras i samarbete med Döderhults Whiskysällskap

PRIS

Pris: 350 SEK för provning
Medlemspris: 295 SEK*
*Förmånligt pris för Whiskyspot-medlemmar & Aflodal's Friends

När Islays mest ärrade rökveteran är Ardbeg. Alltid en blending-malt. Ett nödvändigt ont för de stora blended-husen. Men de oerhörda röknivåerna har gjort att whiskyn haft svårt att få ihop ekonomin. Följden har varit att underhållet sackat efter. Till slut tvingades branschens stora företag bilda en stiftelse för att stötta fabriken. I slutet av 1990-talet köpte i alla fall Glenmorangie stället med målet att för första gången i historien saluföra whiskyn som singelmalt. Och det har gått bra. Ardbeg Committee befolkas av whiskybranschens mest hängivna supportrar. Volymerna har sakta ökat och med nye blender Brendan McCarron som verkar ha den där viktiga fingertoppskänslan för kvalitet och god smak går ikonen en lysande framtid till mötes.


 
Anmälan:
Malt-VM Ardbeg Islay Battle

Oskarshamn 30/8 2018

Välj event

För- & efternamn

Telefon

E-post

Person 2

Person 3

Person 4

Person 5

Person 6

Person 7

Person 8

Betalsätt

Presentkort?

Har du presentkort och vill gå på en provning? Gör så här:

  1. Anmäl dig/er till provningen. Välj presentkort under betalsätt.
  2. Betala in eventuellt överstående belopp.
  3. Kom ihåg att överlämna presentkortet till Henrik Aflodal i samband med själva provningen.