Whiskyspot arrangerar Maltwhisky-VM. 135 destillat från hela världen gör upp om titeln ”Världens bästa maltwhisky”. 35 provningar över hela Sverige. Juryn utgörs av whiskyälskare som blindprovar och röstar fram den bästa whiskyn. Läs mer på www.whiskyspot.com

                                     

VM-semifinal IV – Linköping 20 oktober

Malty & Delicious


 
MALTY STYLE är den ärligaste tävlingsklassen i Malt-VM. Man kokar sin maltsprit enligt ett noga fastställt recept (som ofta formats över årtionden och sekel). Stoppar ner destillatet i vanliga ekfat och väntar, ofta mer än 10 år. Ut kommer det vi till vardags kallar singelmalt. En whisky där man i smaken kan spåra ursprunget, faten har bara utvecklat och modulerat smakprofilen, inte radikalt ändrat den som är fallet med starkvinsfat.
Tredje semifinalen i Malty style är den mest spännande med en rad "okända" destillerier vilket antyder att destillaten har extraordinär kvalitet. Mest känd torde Jura vara, som nyligen gjort om hela sin linje och fått ett lyft kvalitetsmässigt. De flesta känner säkert också till Arran som vi vet är väldigt duktig. 1990-talsdestilleriet älskar att bolla med estrar och bygga fina ekvärldar. Glengyle från Campbeltown är också ett nybygge som mognar fort, destillatet är komplicerat och skapar ofta förundran i en blindprovning. Loch Lomond har flera versioner av sin whisky, här får vi den mest särpräglade som kommer att få juryn att studsa till av förvåning. Clynelish är en viktig ingrediens i Johnnie Walker-linjen och chockade alla i sin blindprovning med en fruktjublande smak som aldrig varit bättre! Från Ballantine's kommer Glentauchers, ånyo en skräll-malt som tog sin jury med storm, ett veritabelt fruktkalas med ryggrad av ek.
Jokrarna i leken är två asiater. Taiwanesiska Kavalan har tagit världen på sängen med ekstoppade estrar som ohämmat skriker ut sin glädje! Och sist och definitivt minst, bomben från Helios, destilleriet på Okinawa, en söderhavsö i Japan. Återhållsam och förförisk som få.

Frågan är om det är möjligt att plocka ut två favoriter som ska vidare till finalen ur det här startfältet. Skillnaderna i smaker och aromer sprider sig mest i denna semifinal. Favorit-skottar är Arran och Jura, båda segrare i sina kval. Men ifall Clynelish kan leverera samma fina föreställning som sist är den vidare. Glentauchers är minst lika fruktförförisk och borde kunna utmana. Men den whisky som mycket väl kan stå överst på prispallen är faktiskt Kavalan, här finns energi och ekvilibrism i kubik. Glengyles Kilkerran får aldrig räknas bort, den har både intensitet och komplexitet så det räcker. Helios specialare är alltför udda för att nå ända fram. Loch Lomond ska inte heller fixa en finalbiljett, stilen är för avvikande.

-Henrik Aflodal
                                       

Semifinal MALTY style
Tävlingsklassen är MALTY, varken extremt sherry- eller rökinfluerad whisky. Sorterna provas blint och spottning anbefalles för att resultatet ska bli så rättvist som möjligt. Enda kravet på dig som jurymedlem är att du gillar maltwhisky och har smakat en del tidigare. Var och en är expert på sin egen smak, tillsammans ska vi hitta fram till den allra bästa kvaliteten. Målet är att identifiera de två malter som presterar bäst och är mest värdiga finalister.
Efter provningen serveras mat, förbokas här intill.

 • Arran (seger Åmål)
 • Kavalan (seger Sala)
 • Jura (seger Kolmården)
 • Helios (seger Årjäng)
 • Glengyle (tvåa Åmål)
 • Loch Lomond (tvåa Övik)
 • Glentauchers (tvåa Kolmården)
 • Clynelish (tvåa Årjäng)

TID & PLATS

 • Linköping 20 okt 2018 kl 18: Gotthards Kök & Matsalar, Westmansg 47

Arrangeras i samarbete med Beathas Vänner

PRIS

Endast provning: 395 SEK*
Provning inkl supé: 605 SEK*
*Specialpris för Whiskyspot & Aflodal's Friends (så här blir du Aflodal's Friend)


 
Anmälan:
Malt-VM Semifinal IV: Malty

Linköping 20/10 2018

Välj event

För- & efternamn

Telefon

E-post

Person 2

Person 3

Person 4

Person 5

Person 6

Person 7

Person 8

Betalsätt

Presentkort?

Har du presentkort och vill gå på en provning? Gör så här:

 1. Anmäl dig/er till provningen. Välj presentkort under betalsätt.
 2. Betala in eventuellt överstående belopp.
 3. Kom ihåg att överlämna presentkortet till Henrik Aflodal i samband med själva provningen.