Whiskyspot arrangerar Maltwhisky-VM. 135 destillerier från hela världen gör upp om titeln ”Världens bästa maltwhisky”. 35 provningar över hela Sverige. Juryn utgörs av whiskyälskare som blindprovar och röstar fram den bästa whiskyn. Läs mer på www.whiskyspot.com

                                     

VM-provning XVII – Mariestad 4 maj

Deanston The Magnificent 
Deanston ligger i Midlands där terrängen klättrar upp mot Highlands. Inrymt i ett gammal väveri med en ilsken fors intill som genererar elektricitet. Destilleriet är anonymt men värt mer uppmärksamhet. Tog fart som singelmalt för ett par år sedan. Och rymmer mycket personlighet som bara väntar på att få upptäckas av fler. Personligen har jag fått standardwhisky härifrån som har drag av gammelestrar, en smaskighet som annars bara uppstår i whisky äldre än 20 år. Närmaste utmanare är Speyside Distillery från regionen med samma namn. En whisky som är lite blek i vanlig ålder men egentligen kan mer än den visar. Härifrån tar vi även kändisen Balvenie, tappad ur vanliga ekfat serveras en whisky med kraftfullt uttryck som blir farlig. Längre norrut ligger Northern Highland med karaktärsfulla malter som Clynelish och Balblair. Clynelish är Johnnie Walkers favoritmalt som sätter tonen i blenden och hyllas av Diageos blenders för sin ”vaxighet”. Balblair är årgångswhiskyn som ges ut när den är klar och inte slentrianmässigt vid en given ålder. Omtyckt och respekterad på ett sätt som titelwhisky Deanston förtjänar. Outsider är taiwanesiske nykomlingen Omar. Att Kavalan från samma land är bra vet vi men denne särling har också mycket att säga.

Perthshires Deanston kan mycket väl vinna det här. Det beror på tappningen. Om den har den där säregna estrigheten (som kommer och går) får den min röst. Annars ligger Balblair bra till för en förstaplats. Med samma reservation, ifall tappningen är på topp. Men kvaliteten är som sagt skyhög överlag. Clynelish och Balvenie kan lika gärna toppa flighten ifall juryn faller för deras profiler. Speysides utgåva är troligen för vek för att blanda sig i toppstriden. Men Omar kan göra det omöjliga och slå alla skotarr (som indiska Amrut och Kavalan gjort i andra sammanhang). Det vore väl en skräll som heter duga!


-Henrik Aflodal
                                       

WHISKY, tävlande

Huvudmalt

  • Deanston

Utmanas av

  • Balvenie
  • Speyside
  • Clynelish
  • Balblair
  • Omar

TID & PLATS

  • 4 maj kl 18.30 Mariestad

Arrangeras i samarbete med Wadsbo Single Malt Club

PRIS

Pris: 350 SEK för provning
Medlemspris: 295 SEK*
*Förmånligt pris för Whiskyspot-medlemmar & Aflodal's Friends

Doune är Perthshires mini-Hollywood. Ortens 1300-talsborg har agerat kuliss för Monty Pythons Holy Grail-film och senare äventyrsfilmen The Bruce. Traktens destilleri Deanston öppnade 1965 och är ett ombyggt bomullspinneri från 1785. Nuvarande ägare Burn Stewart fick fart på anläggningen 1991 efter ryckig produktion de första årtiondena. Moderbolaget Angostura rom har skapat förutsättningar för att satsa. Och dagens whisky håller högre svansföring än någonsin tidigare. Magin skapas i de högresta pannorna med insvängda halsar.


 
Anmälan:
Malt-VM Deanston The Magnificent

Mariestad 04/5 2018

Välj event

För- & efternamn

Telefon

E-post

Person 2

Person 3

Person 4

Person 5

Person 6

Person 7

Person 8

Betalsätt

Presentkort?

Har du presentkort och vill gå på en provning? Gör så här:

  1. Anmäl dig/er till provningen. Välj presentkort under betalsätt.
  2. Betala in eventuellt överstående belopp.
  3. Kom ihåg att överlämna presentkortet till Henrik Aflodal i samband med själva provningen.