Whiskyspot arrangerar Maltwhisky-VM. 135 destillerier från hela världen gör upp om titeln ”Världens bästa maltwhisky”. 35 provningar över hela Sverige. Juryn utgörs av whiskyälskare som blindprovar och röstar fram den bästa whiskyn. Läs mer på www.whiskyspot.com

                                     

VM-provning XVIII – Sala 5 maj

Loch Lomond Makes Difference 
Loch Lomond är inte bara Skottlands kändaste och största sjö. Här finns sedan 1960-talet ett destilleri vid sjöns södra ände. En kameleontfabrik där en uppsjö av maltwhiskystilar (inklusive grainwhisky) kokas. Här görs också Skottlands enda Single Blended Scotch! Titelmalten är en mix av några av ställets stilar och har en karaktär som skiljer ut sig jämfört med övriga Skottland. För 10 år sedan baktalad, idag firad bland experter som en frisk fläkt i whiskySkottland! Craigellachie från Speyside sticker ut med sin hårdföra stil där sotighet från mältingen av kornet ger whiskyn tyngd och seriositet. Ett nymornad singelmalt väckt av ägaren Dewar och beundrad bland konnässörer. Glendullan är en av Diageos många doldisar som jobbar åt blended-kollektivet. Malten har en historia som i rätt ’settning’ är finfin.
Skottarna ansätts av en kompetent triad från främmande mark. Kavalan är den taiwanesiske kometen som vinner alltfler fans tack vare sin charm och leverans. Paul John från Indien är en supermalt i vardande som i sina bästa stunder tillochmed överglänser landets maltikon Amrut. Och Tasmaniens Hellyers Road är australiensarnas stolthet med en helt egen röst som i sammanhanget kommer att skilja ut sig.

Vinner inte Craigellachie stort beror det på att Sala-juryn vill göra det lätt för sig. Whiskyn är en vattendelare. Det tuffa avslutet kan få folk att skygga men utspelen i gommen är avancerade och klargörande. Asiaterna Kavalan och Paul John är de starkaste utmanarna. Kanske tar båda hem spelet. Estriga asiater är ju mer lättspelade med sina intensiva maffiga smakpaletter. Loch Lomond borde inte ha en chans med sin aparta granvedsarom men whiskyn har överraskat tidigare och kan inte räknas ut. Malten från ’down under’ är alldeles för konstig i sin makeup för att slå ut det här gänget. Och Glendullan har inte kraften nu när smakerna spretar och sparkar. En blindprovning är alltid en kamp om uppmärksamhet. Uppdraget är ju att identifiera de två malter som ”hoppar högst” och då kommer man långt på ren och pur energi!


-Henrik Aflodal
                                       

WHISKY, tävlande

Huvudmalt

  • Loch Lomond

Utmanas av

  • Craigellachie
  • Glendullan
  • Kavalan
  • Paul John
  • Hellyers Road

TID & PLATS

  • 5 maj kl 16 Sala

Arrangeras i samarbete med Sala Whiskysällskap

PRIS

Pris: 350 SEK för provning
Medlemspris: 295 SEK*
*Förmånligt pris för Whiskyspot-medlemmar & Aflodal's Friends

Kapten Haddock övergav sin Johnnie Walker Red Label på 1970-talet då han drabbades av Loch Lomonds godhet i Tintin-albumen. Hergé hade ingen aning om att det fanns ett destilleri bredvid sjön. Loch Lomond gör Skottlands mest unika och annorlunda maltwhisky. Kopparpannans svanhals är utbytt mot en kolonn som möjliggör olika typer av maltwhisky. Det är ur denna s k ’lomond’-pannan märkets aparta vedliknande karaktär utvinns. Sammanlagt tillverkas nio maltstilar med olika rökgrader. Och det bästa är att lagerhusen är proppfulla av osåld whisky i alla åldrar. Så framtida fanns kommer att vara sysselsatta länge med att avnjuta denna annorlunda varelse. Slainté!


 
Anmälan:
Malt-VM Loch Lomond Makes Difference

Sala 05/5 2018

Välj event

För- & efternamn

Telefon

E-post

Person 2

Person 3

Person 4

Person 5

Person 6

Person 7

Person 8

Betalsätt

Presentkort?

Har du presentkort och vill gå på en provning? Gör så här:

  1. Anmäl dig/er till provningen. Välj presentkort under betalsätt.
  2. Betala in eventuellt överstående belopp.
  3. Kom ihåg att överlämna presentkortet till Henrik Aflodal i samband med själva provningen.