Whiskyspot arrangerar Maltwhisky-VM. 135 destillerier från hela världen gör upp om titeln ”Världens bästa maltwhisky”. 35 provningar över hela Sverige. Juryn utgörs av whiskyälskare som blindprovar och röstar fram den bästa whiskyn. Läs mer på www.whiskyspot.com

                                     

Nya Världen III – Bredaryd 13 september

Hven New World Order


 
Ön Ven mellan Sverige och Danmark hyser ett whiskydestilleri. Nummer två efter Mackmyra här i landet och en av de stora i svenskt whiskyliv. Hven är bra på att få ihop balanserna trots ung ålder. Upphovsmannen Henric Molin är kemist och gillar precision, inget lämnas åt slumpen i jakten på den perfekta whiskyn. Likt kollegorna i branschen rådfrågades skottar inför bygget men därefter har Molin tagit sina egna vägar, nyfiken på vad som väntar runt hörnet, hela tiden på väg framåt.

Utmanarna kommer från hela världen och precis som Hven ifrågasätter man traditioner och tänjer på gränserna. Ändå från USA:s västkust och Seattle kommer Westland. Destillatören Matt Hoffman inriktar sig på olika kornsorter och ägnar stor tid åt bryggfasen innan det är dags att destillera. Tvärsöver bottniska viken hittar vi Kyrö. Prisad för sin gin men också whiskyfabrikör i det tysta. Självklart använder man den finska rågen vilket öppnar för nya annorlunda whiskysmaker. Italienska Puni experimenterar också med olika sädesslag och huserar i ett spektakulärt futuristiskt bygge av röda tegelstenar. Mer traditionell till det yttre är holländska Zuidam som egentligen är ett genever-företag men man har i många år gjort egen maltwhisky. Till sist slänger vi in en av alla ny-skottar. Strathearn från Perthshire försöker utmana konventionerna i Skottland och får hela tiden tillsägelser av branschorganet SWA. Svettigt att vara nyskapande i whiskyns högborg!

Hven är mest konventionell i det här gänget vilket borgar för avancemang. Ingen whisky i uppställningen är förutsägbar och vanlig i stilen men Westland är den andra whiskyn som tar sig vidare. Kyrö och Strathearn plus italienska Puni är för udda för att lyckas och Millstone räcker inte till. Juryn kommer att premiera kvalitet man känner igen sig i.


-Henrik Aflodal
                                       

WHISKY, tävlande

Huvudmalt

  • Hven (Sverige)

Utmanas av

  • Westland (USA)
  • Kyrö (Finland)
  • Puni (Italien)
  • Zuidam (Nederländerna)
  • Strathearn (Skottland)

TID & PLATS

  • 13 sep kl 18.30 Bredaryd: Bredaryds Wärdshus, Lundavägen 16

Arrangeras i samarbete med Finnveden Whisky Society

PRIS

Pris: 350 SEK för provning
Medlemspris: 295 SEK*
*Förmånligt pris för Whiskyspot-medlemmar & Aflodal's Friends

Spirit of Hven invigdes i maj 2008. Destilleriet är certifierat för ekologisk produktion och är ett av världens minsta. Under ett och samma tak mäskar och jäser man samt destillerar och lagrar sin whisky fram till buteljeringen. En del av kornet växer på ön och mältas av destilleriet självt. Långa jästider är en av nycklarna till god smak. Fyra pannorna stånkar fram såväl whisky som olika vita spritsorter. Första utgåvan kom i februari 2012. Gradvis blir whiskyn allt äldre inuti flaskorna, och för varje utgåva tas ett nytt kvalitetssteg vad gäller smaken.


 
Anmälan:
Malt-VM Hven New World Order

Bredaryd 13/9 2018

Välj event

För- & efternamn

Telefon

E-post

Person 2

Person 3

Person 4

Person 5

Person 6

Person 7

Person 8

Betalsätt

Presentkort?

Har du presentkort och vill gå på en provning? Gör så här:

  1. Anmäl dig/er till provningen. Välj presentkort under betalsätt.
  2. Betala in eventuellt överstående belopp.
  3. Kom ihåg att överlämna presentkortet till Henrik Aflodal i samband med själva provningen.