Whiskyspot arrangerar Maltwhisky-VM. 135 destillat från hela världen gör upp om titeln ”Världens bästa maltwhisky”. 35 provningar över hela Sverige. Juryn utgörs av whiskyälskare som blindprovar och röstar fram den bästa whiskyn. Läs mer på www.whiskyspot.com

                                     

VM-semifinal II – Västerås 28 september

Malty. Elegant. Flamboyant.


 
TUFFASTE tävlingsklassen i Malt-VM är ’Malty style’. Över halva startfältet tävlar här. Whiskyn får inte vara extremt rökig eller sherrydop(p)ad. Västeråsjuryn kommer att ställas inför lätt elegant maltwhisky som utmanas av mer färgstarka och slagfärdiga destillerier. Ett svårt vägval när de två bästa singlarna ska utses, särskilt eftersom allihop håller hög klass.
På den lättare sidan har vi Diageo-malterna Cardhu och Linkwood, den förra härbärgerar världens största blend Johnnie Walker, den senare är en viktig maltkomponent i blenden utan egen singelmaltförsäljning (därav anonymiteten). Det blir mer Diageo-whisky, lite mer tyngd har blendningmalten Glen Elgin och Classic Malts-stjärnan Dalwhinnie. Från Ballantine’s tar vi karaktärsmalten Miltonduff med gräsigt peppriga toner. Och från samma familj Longmorn, en temperamentsfull Speysider som faktiskt är regerande världsmästare i Malty-klassen! De båda utbölingarna gör helt andra smaknummer. Japanska Hakushu är van semifinalist med sedvanlig estrighet och irländska Glendalough går på med frejdig frukt uppbackad av karaktärsfull ek. Många smaker serveras och juryn kan få svårt att enas om vilket spår som ska premieras.

Väljer västmanlänningarna att vända skotsk tradition ryggen vinner utkomlingarna. Men japanska whiskylager är ansträngda och Hakushu håller inte den nivå som krävs. Irländaren kan dock skrälla och ta sig vidare, här dansar estrarna livligt. Annars ska slutstriden stå emellan Miltonduff och Longmorn, de stora karaktärerna, båda kapabla att vinna semifinalen. Cardhu och Dalwhinnie lär försvinna i mängden. Glen Elgin sticker inte heller ut tillräckligt. Men tänk vad kul det skulle vara om okända Linkwood vinner juryns gunst. Whiskyn är ytterst begåvad men tar mindre plats så det är väl att hoppas på för mycket, eller?

-Henrik Aflodal
                                       

Semifinal MALTY style
Tävlingsklassen är MALTY, varken extremt sherry- eller rökinfluerad whisky. Sorterna provas blint och spottning anbefalles för att resultatet ska bli så rättvist som möjligt. Enda kravet på dig som jurymedlem är att du gillar maltwhisky och har smakat en del tidigare. Var och en är expert på sin egen smak, tillsammans ska vi hitta fram till den allra bästa kvaliteten. Målet är att identifiera de två malter som presterar bäst och är mest värdiga finalister.

 • Miltonduff (seger Emmaboda)
 • Cardhu (seger Landskrona)
 • Hakushu (seger Ingelstad)
 • Glendalough (seger Örnsköldsvik)
 • Longmorn (tvåa Mariestad)
 • Dalwhinnie (tvåa Linköping)
 • Glen Elgin (tvåa Jönköping)
 • Linkwood (tvåa Ingelstad)

TID & PLATS

 • Västerås 28 sep 2018 kl 19
  Pytt & öl serveras kl 18

Arrangeras i samarbete med Aroswhisky

PRIS

Pris provning: 395 SEK*
Pris provning & mat: 495 SEK*
*Specialpris för Whiskyspot & Aflodal's Friends (så här blir du Aflodal's Friend)


 
Anmälan:
Malt-VM Semifinal II: Malty

Västerås 28/9 2018

Välj event

För- & efternamn

Telefon

E-post

Person 2

Person 3

Person 4

Person 5

Person 6

Person 7

Person 8

Betalsätt

Presentkort?

Har du presentkort och vill gå på en provning? Gör så här:

 1. Anmäl dig/er till provningen. Välj presentkort under betalsätt.
 2. Betala in eventuellt överstående belopp.
 3. Kom ihåg att överlämna presentkortet till Henrik Aflodal i samband med själva provningen.