Whiskyspot arrangerar Maltwhisky-VM. 110 destillerier från hela världen gör upp om titeln ”Världens bästa maltwhisky”. 21 deltävlingar över hela Sverige, därpå fyra semifinaler och slutligen en ’Grande Finale’. Juryn utgörs av ”whiskyälskare” som blindprovar och röstar fram den bästa whiskyn. Läs mer på www.whiskyspot.com

                                     

VM-semifinal III – Linköping 20 oktober

Malty & Delicious


 
MALTY STYLE är den ärligaste tävlingsklassen i Malt-VM. Man kokar sin maltsprit enligt ett noga fastställt recept (som ofta formats över årtionden och sekel). Stoppar ner destillatet i vanliga ekfat och väntar, ofta mer än 10 år. Ut kommer det vi till vardags kallar singelmalt. En whisky där man i smaken kan spåra ursprunget, faten har bara utvecklat och modulerat smakprofilen, inte radikalt ändrat den som är fallet med starkvinsfat.
Tredje semifinalen i Malty style är på tillväxt, halva besättningen ska utses i pågående VM-kval. Men Arran vet vi är duktig. 1990-talsdestilleriet som älskar att bolla med estrar och bygga fina ekvärldar. Glengyle från Campbeltown är också ett nybygge som mognar fort, destillatet är komplicerat och skapar ofta förundran i en blindprovning. Loch Lomond har flera versioner av sin whisky, här får vi den mest särpräglade som kommer att få juryn att studsa till av förvåning. Jokern i leken är Kavalan. Taiwanesen som likt alla asiater tar världen med storm. Ekstoppade estrar skriker ohämmat ut sin glädje!

Omöjligt att tippa om utgången eftersom det fattas fyra malter i startfältet. Kvalprovningarna som stundar är dessutom väldigt starka så de båda vinnarna av denna semi kommer förmodligen att hämtas där. Den whisky som kan stå emot är faktiskt Kavalan, här finns energi och ekvilibrism i kubik. Glengyles Kilkerran kan också ha en chans, eller skickliga Arran. Loch Lomond ska inte fixa en finalbiljett, stilen är alltför avvikande.

-Henrik Aflodal
                                       

Semifinal MALTY style
Tävlingsklassen är MALTY, varken extremt sherry- eller rökinfluerad whisky. Sorterna provas blint och spottning anbefalles för att resultatet ska bli så rättvist som möjligt. Enda kravet på dig som jurymedlem är att du gillar maltwhisky och har smakat en del tidigare. Var och en är expert på sin egen smak, tillsammans ska vi hitta fram till den allra bästa kvaliteten. Målet är att identifiera de två malter som presterar bäst och är mest värdiga finalister.

 • Arran (seger Åmål)
 • Kavalan (seger Sala)
 • Glengyle (tvåa Åmål)
 • Loch Lomond (tvåa Övik)
 • vakant (avgörs i Kolmården)
 • vakant (avgörs i Kolmården)
 • vakant (avgörs i Koppom)
 • vakant (avgörs i Koppom)

TID & PLATS

 • Linköping 20 okt 2018 kl 14:

Arrangeras i samarbete med Beathas Vänner

PRIS

Pris: 395 SEK*
*Specialpris för Whiskyspot & Aflodal's Friends (så här blir du Aflodal's Friend)


 
Anmälan:
Malt-VM Semifinal IV: Malty

Linköping 20/10 2018

Välj event

För- & efternamn

Telefon

E-post

Person 2

Person 3

Person 4

Person 5

Person 6

Person 7

Person 8

Betalsätt

Presentkort?

Har du presentkort och vill gå på en provning? Gör så här:

 1. Anmäl dig/er till provningen. Välj presentkort under betalsätt.
 2. Betala in eventuellt överstående belopp.
 3. Kom ihåg att överlämna presentkortet till Henrik Aflodal i samband med själva provningen.