Whiskyspot arrangerar Maltwhisky-VM. 135 destillerier från hela världen gör upp om titeln ”Världens bästa maltwhisky”. 35 provningar över hela Sverige. Juryn utgörs av whiskyälskare som blindprovar och röstar fram den bästa whiskyn. Läs mer på www.whiskyspot.com

                                     

VM-provning VII – Nyköping 28 mars

Glengoyne Sherry Rally 
VM:s första sherry-drabbning är inte bara smarrig utan också väldigt spännande. Glengoyne anför varumärkestriaden. Destilleriet ligger på gränsen mellan Lowlands och Highlands och hyllar de rena maltsmakerna samtidigt som man alltid lagrar whiskyn på sherry-fat. I det här gänget en balanserad måttfull sherry-whisky. Glenrothes ligger mitt på Speyside och är kopplad till Famous Grouse och Cutty Sark. Singelmalten tas mestadels från 1st fill sherry butts. Royal Brackla har egentligen inget sherry-arv att försvara men när ägaren Dewar storsatsade på sina malt-destillerier 2015 gavs Highland-destilleriet rollen som sherry-diva.
Andra halvan av startfältet är tre klassiska blending-malter. Benrinnes ligger vid foten av Speysides dominerande berg och nyttjar partiell trippeldestillering. Sherry-faten ger djup åt utgåvan. Dailuaine är traditionellt dubbeldestillerad och rätt tung vilket passar dominant sherrylagring. Blair Athol är ett mycket välbesökt destilleri eftersom det är homeplace för blenden Bell’s. Ändå kommer whiskyn i den anonyma Flora & Fauna-flaskan.

Det är en fråga om smak här. Vill juryn ha über-sherry-tappningar eller mer sansade intelligenta utgåvor? Nya Brackla är vass och mer sherry-dominant än Glengoyne och Glenrothes, där den förra har mer att komma med. Men vill man ha massor av sherry är de tre Flora & fauna-tappningarna laddade med sötma i kubik. Omöjligt att tippa med andra ord. Nyköping avgör.

-Henrik Aflodal
                                       

WHISKY, tävlande

Huvudmalt

  • Glengoyne

Utmanas av

  • Glenrothes
  • Royal Brackla
  • Blair Athol
  • Benrinnes
  • Dailuaine

TID & PLATS

  • 28 mars kl 18.30 Nyköping: Vesterlunds krog, Blommenhofvägen

Arrangeras i samarbete med HABOST

PRIS

Pris: 350 SEK för provning
Medlemspris: 295 SEK*
*Förmånligt pris för Whiskyspot-medlemmar & Aflodal's Friends

Glengoyne Distillery. Köptes 2003 av Ian Macleod, en gång whiskymäklare som hjälpte de stora blending-husen att hitta maltwhisky till sina blends, numera själva blenders och destillatör. Macleod har ett av Skottlands största lager av fat från olika destillerier.
Glengoyne ligger i ett litet skogsparti, inte långt från Loch Lomond. Gränsen mellan Hög- och Lågländerna klyver destilleriet. Startat 1833, köptes av Lang Brothers 1876 och är sedan dess knuten till blenden. Glengoyne framhäver gärna att de använder helt rökfri malt. Frånvaron av fenoler ger utrymme för ett annat mer finstilt aromspektrum, menar de. Nyttjar tre pannor men är inte trippeldestillerad, två små spritpannor tar han om ’low wines’ från en stor förstapanna. En tredjedel av whiskyn lagras i använda sherryfat, resten bourbon.


 
Anmälan:
Malt-VM Glengoyne Sherry Rally

Nyköping 28/3 2018

Välj event

För- & efternamn

Telefon

E-post

Person 2

Person 3

Person 4

Person 5

Person 6

Person 7

Person 8

Betalsätt

Presentkort?

Har du presentkort och vill gå på en provning? Gör så här:

  1. Anmäl dig/er till provningen. Välj presentkort under betalsätt.
  2. Betala in eventuellt överstående belopp.
  3. Kom ihåg att överlämna presentkortet till Henrik Aflodal i samband med själva provningen.