Whiskyspot arrangerar Maltwhisky-VM. 135 destillerier från hela världen gör upp om titeln ”Världens bästa maltwhisky”. 35 provningar över hela Sverige. Juryn utgörs av whiskyälskare som blindprovar och röstar fram den bästa whiskyn. Läs mer på www.whiskyspot.com

                                     

VM-provning XII – Örkelljunga 13 april

Glen Scotia Sherry Drama 
Campbeltown var en gång i tiden centrum för whisky-Skottland. Idag återstår några enstaka destillerier. Springbank är kändast men Glen Scotia börjar göra sig ett namn. En kvalitetsmalt med ett helt eget uttryck, rätt storvulen som traditionen på Kintyre-halvön bjuder. Efter att i långa perioder legat i halvdvala går pannorna de senaste åren för fullt. Sherryfat ger destillatet en extra twist.
Från Islay kommer en stark utmanare, rököns rökfria sherryspecialist heter Bunnahabhain. Speyside bidrar med Balvenie, också duktig på sherry-tappningar. Och från Northern Highlands kommer ’wood finish’-experten Glenmorangie med ett härligt vinfatsexperiment. Lilleputten Edradour var länge Skottlands minsta destilleri (innan alla nyetableringar kom igång) och kommer bäst till sin rätt i spansk starkvinsek. Utomstående utmanare är irländaren Jack Ryan som lånar sin sprit från Cooley.

Klarar Glen Scotia det här? Kanske, men whiskyn klarar näppeligen Bunnahabhain som går djupt med sin sherry. En favorit till förstaplatsen. Balvenie satsar på spets och kommer att stå ut, risken är att whiskyn tar i för mycket och stöter bort potentiella fans. Glenmorangie är snällare och kan vara bubblaren som tar andraplatsen. Fast om Edradour är i praktslag ska den ta hem sherry-bataljen. Irländaren får svårt att hävda sig i konkurrensen. Men mycket är ovisst, det gäller att visa form. Men åtminstone fyra kandidater slåss om de två semifinalplatserna.

-Henrik Aflodal
                                       

WHISKY, tävlande

Huvudmalt

  • Glen Scotia

Utmanas av

  • Bunnahabhain
  • Balvenie
  • Glenmorangie
  • Edradour
  • Jack Ryan (Cooley)

TID & PLATS

  • 13 april kl 18.30 Örkelljunga: Ingeborrarps Värdshus

Arrangeras i samarbete med Whisky i Ljungby

PRIS

Pris: 350 SEK för provning
Medlemspris: 295 SEK*
*Förmånligt pris för Whiskyspot-medlemmar & Aflodal's Friends

Glen Scotia ligger lite undanskymt i den norra delen av Campbeltown. Under flera år gick manskapet från Springbank över ibland och gjorde lite whisky. Men sedan 2014 då ägaren Loch Lomond fick ny ledning har whisky kokas här på heltid.
Namnet betyder såklart "Skottarnas dal", en praktfull benämning på en riktigt duktig maltmakare. Underskattad just för att man hållit så låg profil i modern tid. Men under Campbeltowns storhetstid var detta en framgångshistoria. Ägaren hette då Dunvan MacCallum och han räddade destilleriet från sotdöden vilket gör att vi idag faktiskt får smaka på destillatet. Själv gjorde MacCallum till slut konkurs 1928 och dränkte sig i Campbeltown Loch, den olycksalige anden går igen. Kanske vakar han över whiskymakandet som fått en nytändning, äntligen!


 
Anmälan:
Malt-VM Glen Scotia Sherry Drama

Örkelljunga 13/4 2018

Välj event

För- & efternamn

Telefon

E-post

Person 2

Person 3

Person 4

Person 5

Person 6

Person 7

Person 8

Betalsätt

Presentkort?

Har du presentkort och vill gå på en provning? Gör så här:

  1. Anmäl dig/er till provningen. Välj presentkort under betalsätt.
  2. Betala in eventuellt överstående belopp.
  3. Kom ihåg att överlämna presentkortet till Henrik Aflodal i samband med själva provningen.