Whiskyspot arrangerar Maltwhisky-VM. 135 destillerier från hela världen gör upp om titeln ”Världens bästa maltwhisky”. 35 provningar över hela Sverige. Juryn utgörs av whiskyälskare som blindprovar och röstar fram den bästa whiskyn. Läs mer på www.whiskyspot.com

                                     

VM-provning XV – Nynäshamn 27 april

Bunna World Meeting 
Ungrök är något alldeles speciellt. I motsats till vanlig orökt NAS-whisky (no age statement) så skymmer rökpartiklarna ungkolan i kortlagrad whisky. Samtidigt gör den korta tiden i fat att rökkonvulsionerna ofta blir brutala, eken har ju inte hunnit bryta ner och omvandla fenolerna. Titelwhiskyn Bunnahabhain är ju från Islay. Ett av öns riktigt stora destillerier som egentligen aldrig producerat fullt ut. Och det man gjort har varit rökfritt. Men med tanke på Islay-haussen har firman börjat lägga upp mer och mer rök i sitt lager.
Speyside ställer upp med rök från Knockdhu och Speyside. anCnoc kallas whiskyn från Knockdhu och destilleriet har i flera år släppt små doser av en särskild sorts rökwhisky som inte påminner om Islay-stilen. Detsamma gäller kollegan Speyside, med samman namn som regionen.
Men den här deltävlingen är en sorts nya världen-historia. Där svenska Mackmyra får visa vad man går för i röksvängen. Och numera legendariska indiern Amrut deltar med en torvrökig rackare. Fast mest exotiskt är väl ändå sydafrikanska James Sedgwick Distillery som kokar rök i Sydafrika. Ett härligt gäng.

Knockdhu gör en riktigt spännande rökmalt som är mer avancerad än Bunnahabhain. Någon av de två kommer att kvalificera sig. Sedan handlar det om indiern, Amrut sticker av och är begåvad. Ännu knäppare är sydafrikanen men den aparta röksmaken är för annorlunda för att lyckas. Svensken då? Ja, varför inte. Det handlar om NAS-rök och Mackmyra gör en balanserad whisky som mycklet väl kan slå sig in topp-3. Speyside kommer att försvinna i vimlet.

-Henrik Aflodal
                                       

WHISKY, tävlande

Huvudmalt

  • Bunnahabhain

Utmanas av

  • Knockdhu
  • Speyside
  • Mackmyra
  • Amrut
  • James Sedgwick

TID & PLATS

  • 26 april kl 19.00 Nynäshamn: Hantverkargården, Skolgatan 54

Arrangeras i samarbete med Nynäshamn Whisky Society

PRIS

Pris: 350 SEK för provning
Medlemspris: 295 SEK*
*Förmånligt pris för Whiskyspot-medlemmar & Aflodal's Friends

Bunnahabhain kom till när guldrushen för Scotch inleddes. 1880 köpte Glasgow-blendern Robertson & Baxter mark på norra Islay, mittemot Isle of Jura. 1963 expanderas destilleriet rejält och det var förmodligen i samband med att egna golvmälteriet lades ner som röken försvann ur receptet. Destilleriet har alltid gjort blending-malt och på 60-talet var behovet av rökfri whisky så stort att man tillochmed gjorde den på öarna. Fabriken var en av öarnas största med en kapacitet på nära 2,5 miljoner liter årligen. Som maltwhisky kom Bunnahabhain först på 1970-talet men har i modern tid haft svårt att få fart på försäljningen. Följden är att kvaliteten på det som säljs är strålande högt!


 
Anmälan:
Malt-VM Bunna World Meeting

Nynäshamn 27/4 2018

Välj event

För- & efternamn

Telefon

E-post

Person 2

Person 3

Person 4

Person 5

Person 6

Person 7

Person 8

Betalsätt

Presentkort?

Har du presentkort och vill gå på en provning? Gör så här:

  1. Anmäl dig/er till provningen. Välj presentkort under betalsätt.
  2. Betala in eventuellt överstående belopp.
  3. Kom ihåg att överlämna presentkortet till Henrik Aflodal i samband med själva provningen.