Whiskyspot arrangerar Maltwhisky-VM. 135 destillerier från hela världen gör upp om titeln ”Världens bästa maltwhisky”. 35 provningar över hela Sverige. Juryn utgörs av whiskyälskare som blindprovar och röstar fram den bästa whiskyn. Läs mer på www.whiskyspot.com

                                     

VM-provning XXI – Kolmården 12 sep

The Dalmore Céilidh


 
Céilidh betyder fest. En gälisk tillställning med sång och dans och massor av god mat och självkalrt det gyllene brännvinet uisge beatha. Det är Dalmore som är värd, vida känd för sin sherryfatsprofil men här ska det handla om vanlig ek som låter destillatet sjunga ut i naturlig form. Vi pratar ju oftast fat när det är pannorna som borde få mest uppmärksamhet. Dalmore har nämligen en unik pannkonfiguration. Förstapannans topp kapades när man skulle installera pjäserna för att få plats. Och runt spritpannans hals sitter en kopparhylsa fylld med kallvatten som kyler ner alkoholångorna och skapar reflux. Udda upplägg som ger ett destillat med helt egen identitet.
Utmanarna kommer delvis från grannskapet. Northern Highlands-kollegan Pulteney från Wick långt norrut. Och anonyma Teaninich några miles bort som jobbar åt Diageos blended-märken. Från Speyside tar vi andra blending-malter som Glendullan och Glentauchers. Och öarna bidrar med Jura.

Dalmore utan sina sherryfat är en underbar kreation som ska vinna detta. Men vi vet egentligen inte. Både Pulteney och Jura har gjort om sina tappningar, förhoppningsvis har de vässat kvaliteten. Annars vet vi att nyskapade singelmalten Glentaucher och även Glendullan är duktiga. Fast de båda sticker nog inte ut tillräckligt mycket. Det gör däremot Teaninich som är bubblaren i sällskapet.

-Henrik Aflodal
                                       

WHISKY, tävlande

Huvudmalt

  • The Dalmore

Utmanas av

  • Pulteney
  • Jura
  • Glendullan
  • Glentauchers
  • Teaninich

TID & PLATS

  • 12 sep kl 18.30 Kolmården: Bränntorps Gård

Arrangeras i samarbete med Bränntorps Lassies

PRIS

Pris: 350 SEK för provning*
Pris inkl middag: 550 SEK med öl/vin
*Specialpris för Whiskyspot-medlemmar & Aflodal's Friends

The Dalmore är en av de stora skottarna. Destilleriet är känt för sin lyxiga framtoning med flera världsrekord bakom sig för världens dyraste whisky. Läget är stillsamt, alldeles intill strandkanten vid en fjord norr om Inverness. Northern Highlands härbärgerar några av Skottlands mest intressanta whiskyfabriker där karaktär står högt i tak. Dalmores setup med olika storlek på pannorna fostrar en viljestark sprit. Bruket att lagra whiskyn på nya sherryfat går tillbaka till slutet av förförra seklet. 1895 såldes whiskyn som 6-åring, den bästa varianten togs från sherryfat, standardversionen fick nöja sig med återanvänd ek. Ofta blandades de olika stilarna. Ungefär som idag alltså. The Dalmore är en traditionalist som ständigt utvecklas.


 
Anmälan:
Malt-VM The Dalmore Céilidh

Kolmården 12/9 2018

Välj event

För- & efternamn

Telefon

E-post

Person 2

Person 3

Person 4

Person 5

Person 6

Person 7

Person 8

Betalsätt

Presentkort?

Har du presentkort och vill gå på en provning? Gör så här:

  1. Anmäl dig/er till provningen. Välj presentkort under betalsätt.
  2. Betala in eventuellt överstående belopp.
  3. Kom ihåg att överlämna presentkortet till Henrik Aflodal i samband med själva provningen.