Whiskyspot arrangerar Maltwhisky-VM. 135 destillerier från hela världen gör upp om titeln ”Världens bästa maltwhisky”. 35 provningar över hela Sverige. Juryn utgörs av whiskyälskare som blindprovar och röstar fram den bästa whiskyn. Läs mer på www.whiskyspot.com

                                     

Nya Världen I – Umeå 28 augusti

High Coast mot resten av världen


 
High Coast Distillery i Ådalen står som värd för den första drabbningen i Malt-VM:s Nya Världen-klass. Norrlänningen som tidigare kallade sig för Box har svidat om för att möta sin internationella publik med en tydligare profil. Höga Kusten med landhöjningen som fenomen är traktens publikdragare. Destilleriet var tidigt ute med att man ville tilltala utlänningar med en Scotch-modulerad whiskystil. Och det har gått bra. Elitism i tilltalet och godhet i glaset.

Konkurrenterna kommer från hela världen. Närmast till ligger Stauning, en nyskapande whiskymakare från Danmark som ägs av självaste Diageo vilket antyder lika stora framtidsvyer som Box själva har. Tyskarna reser till med Slyrs och fransmännen kommer med Guillon. Båda lokala företeelser utan större spridning. Mer utåtriktad är engelske pionjären St George som finns lite överallt numera. Fast ännu större är Paul John, indiern som skuggar esset Amrut på världsmarknaden.

High Coast/Box ska ta sig vidare såklart. Whiskyn är ju riktigt bra. Men kampen blir tuff mot framförallt Paul John som förväntas vinna det här. De andra fyra ska inte ha någon chans. Slyrs och Guillon gör intressanta smaker men befinner sig någon annanstans än det folk är vana vid. St George avviker också karaktärsmässigt men kan såklart skrälla om tappningen är den rätta. Och så har vi dansken få vet något om. Vad kul det vore om Stauning tar sig vidare!


-Henrik Aflodal
                                       

WHISKY, tävlande

Huvudmalt

  • High Coast/Box (Sverige)

Utmanas av

  • Stauning (Danmark)
  • Syrs (Tyskland)
  • Guillon (Frankrike)
  • St George (England)
  • Paul John (Indien)

TID & PLATS

  • 28 aug kl 18.30 Umeå

Arrangeras i samarbete med Umeå Cigarr & Whisky Sällskap

PRIS

Pris: 350 SEK för provning
Medlemspris: 295 SEK*
*Förmånligt pris för Whiskyspot-medlemmar & Aflodal's Friends

Box ritades av destilleribyggaren John McDougall och sedan togs över av Roger Melander hade från början siktet inställt på världsmarknaden. Språket på flaskorna var engelska och målmedvetenheten i produktionen var minutiös. Efter påstötning från globala Bacardi som just köpt blended-märket Compass Box bytte man från Box till High Coast våren 2018. Den söta brygden med myckna estrar i japansk stil var målbilden för Roger Melander i starten. På senare år har allt mer rök smugit sig in i blandningarna. Likt samtliga svenska destillerier ligger destilleriet naturskönt i ådalska Bjärtrå vid Ångermanälvens utlopp.


 
Anmälan:
Malt-VM High Coast mot resten av världen

Umeå 28/8 2018

Välj event

För- & efternamn

Telefon

E-post

Person 2

Person 3

Person 4

Person 5

Person 6

Person 7

Person 8

Betalsätt

Presentkort?

Har du presentkort och vill gå på en provning? Gör så här:

  1. Anmäl dig/er till provningen. Välj presentkort under betalsätt.
  2. Betala in eventuellt överstående belopp.
  3. Kom ihåg att överlämna presentkortet till Henrik Aflodal i samband med själva provningen.