Whiskyspot arrangerar Maltwhisky-VM. 135 destillerier från hela världen gör upp om titeln ”Världens bästa maltwhisky”. 35 provningar över hela Sverige. Juryn utgörs av whiskyälskare som blindprovar och röstar fram den bästa whiskyn. Läs mer på www.whiskyspot.com

                                     

Nya Världen II – Åkersberga 7 september

Mackmyra Svensk Whisky möter världen


 
Mackmyra är den svenske pionjären. Gävledestilleriet som la grunden till det som idag kallas Svensk Whisky. Mackmyra satsade tidigt på en internationell karriär och fick fin respons utomlands för en kvalitet som står ut. Jämfört med annan Nya Världen-whisky hålls fanan högt. Den svenska whiskyn har gott renommé och det är därför Whiskyspot har utökat VM-programmet med rookie-kategorin New World Distillers. Nu är det upp till bevis för svenskarna, håller de utlänningarna stången?
Mackmyra ansätts hårt av rutinerade Warenghem med malten Armorik, fransmannen med många år i branschen. Eller Teeling som började koka whisky i Dublin för några år sedan och fått fin respons på sina produkter. Våra grannar danskarna bidrar med Köpenhamnskoket Braunstein. Men mest intressanta är kanske britterna. Dels Cotswold, ett av sex engelska destillerier på banan. Och en ny skotte – Annandale ligger i lågländerna och vårdar ett 150-årigt arv.

Mackmyra sitter stabilt i båten, den här matchen ska man vinna. Nya världen-whisky spretar ofta men den rutinerade svensken har hittat sin balans. Starkaste utmanaren är Armorik som också haft tid på sig att finna formen. Irländska Teeling borde leverera, de kokar fin sprit som mognar fort. Trion slåss i toppen. Outsiders är Cotwold och Annandale, yngst i gänget och därför borde drickat inte räcka till för att slå ut de som varit med längre. Braunsteins stil är annorlunda, pannorna ger ifrån sig brännvinliknande sprit, och det räcker inte till i det här gänget.


-Henrik Aflodal
                                       

WHISKY, tävlande

Huvudmalt

  • Mackmyra (Sverige)

Utmanas av

  • Warenghem (Frankrike)
  • Teeling (Irland)
  • Braunstein (Danmark)
  • Cotswold (England)
  • Annandale (Skottland)

TID & PLATS

  • 7 sep kl 18.30 Åkersberga

Arrangeras i samarbete med Andréas Persson Uisgea Beatha

PRIS

Pris: 375 SEK

Mackmyras preludium är väl känt. Det var under en skidresa till Sälen ett gäng kemistudenter från KTH bestämde sig för att göra en remake på Skeppets Whisky. Fast med bra kvalitet och i maltwhiskyformat. Den första pannan hamrade man ut i kopparplåt själva efter att ha tagit bilder på Vin- & Sprithistoriska muséets kopparpanna från Bladnoch. Mackmyra bruk blev skådeplats för etableringsfasen. LRF gick in som storägare plus en massa privatpersoner. För några år sedan slog man så upp världens första vertikala gravitationsdestilleri i utkanten av Gävle. Världen är slutmål för Mackmyras whisky som fått fin press både utomlands och här hemma. En verklig successtory!


 
Anmälan:
Malt-VM Mackmyra Svensk Whisky möter världen

Åkersberga 07/9 2018

Välj event

För- & efternamn

Telefon

E-post

Person 2

Person 3

Person 4

Person 5

Person 6

Person 7

Person 8

Betalsätt

Presentkort?

Har du presentkort och vill gå på en provning? Gör så här:

  1. Anmäl dig/er till provningen. Välj presentkort under betalsätt.
  2. Betala in eventuellt överstående belopp.
  3. Kom ihåg att överlämna presentkortet till Henrik Aflodal i samband med själva provningen.