Whiskyspot arrangerar Maltwhisky-VM. 135 destillat från hela världen gör upp om titeln ”Världens bästa maltwhisky”. 35 provningar över hela Sverige. Juryn utgörs av whiskyälskare som blindprovar och röstar fram den bästa whiskyn. Läs mer på www.whiskyspot.com

                                     
135 malter från 103 destillerier blev 46 som blev 12. Nu är det dags för final i maltwhisky-VM. Över tvåtusen svenskar har tjänstgjort i juryn. Över 10000 glas har nosats blint för att ta reda på vilka tolv maltwhiskies som är världens bästa — i tidernas största och mest ambitiösa whiskytävling.

 
Tre världsmästare skall koras en julvintrig långlördag på Hotel Hasselbacken på Djurgården i Stockholm. I en mäktig blindprovning, ett riktig blindtest där deltagande whiskysorter är helt obekanta. Vilka de tolv på startlinjen är meddelas nämligen icke i förväg. Bara smaken ska fälla avgörandet, inga förväntningar får styra det kollektiva smak-domslutet.

Juryn består av vanliga whiskyälskare, var och en expert på sin egen smak. Uppgiften är så enkel att den blir svår – bestäm dig för vilka tre whiskies som är bäst. Alltså, vilken arom och smak når längst. Majoriteten avgör vilka vinnarna bli. Destillerierna tävlar i VM-klasserna PEATED (rökig whisky), SHERRIED (sherry-smakande) samt MALTY (vanlig maltwhisky från vanliga ekfat).

Jag själv presiderar under provningen och bjuder tillsammans med andra namnkunniga proffsprovare på korta referat av ingående whiskysorter. En hel del historier från whiskyrikena däröver väntar också. Inga destillerinamn nämns dock, våra inpass ska underhålla, förvirra och förtjusa, inte förklara och vägvisa. Hitta vägen måste var och en klara själv, hitta hem till den allra bästa whiskydoften och -smaken. Må bäste malt vinna!

-Henrik Aflodal
VM-general & Chefredaktör Whiskyspot.com


PROGRAM VM-FINAL 1 dec 2018

13.00 Försnack & mingel
13.15 Introduktion Maltwhisky-VM
13.30 Finalprovning flight SHERRIED
14.15 Paus
14.30 Finalprovning flight MALTY
15.45 Paus
16.00 Finalprovning flight PEATED
17.00 Rösträkning
17.30 Vinnarna koras
18.30 Eftersnack & supé

VM-PROVNING 12 singelmalter
Finalprovningen är öppen för alla, enda kravet är att du GILLAR WHISKY! Vi provar tolv singelmalter helt blint i tre skilda pass med paus emellan. Vilka sorterna är avslöjas efter provningen när samtliga röster inlämnats. Officiell resultatlista presenteras innan kvällen är över.

  • Ladda inför provningen genom att undvika alkoholintag samt kryddstark mat under dagen.
  • Varje deltagare anmodas att spotta under själva provningen, annars förstörs tävlingsmomentet i takt med att hjärnan avtrubbas. Samla upp överblivna droppar i miniflaska (unik VM-malt). Se till att få miniatyren signerad av presidiet.


Eftersnack & SUPÉ
Man blir hungrig av att prova whisky. Eftersläckare i form av en god öl är ett måste för alla maltälskare! Restaurang Hasselbacken tar fram en särskild VM-meny som kan förbeställas här (vi återkommer per mejl om vilken rätt du vill ha). Drycken väljer du på plats så det blir rätt.

  • Hasselbackens underbara överdådiga räksmörgås
  • Silltallrik med juliga tillbehör
  • Charketurier, lax och andra julbordsdelikatesser

VM-finalens kommentatorer

Huvudkommentator Henrik Aflodal är chefredaktör för Whiskyspot.com med över 7000 whiskies under näsan hittills och Skandinaviens ledande whiskyexpert.
Bisittare Sören Polonius är en av våra mesta tävlingssommelierer, tillika grundare av sommelier-landslaget och coach. Dagligdags vindirektör på restaurang Adam & Albin, tidigare chefsommelier på Esperanto-gruppen och F12. Dessutom Master of Tequila.
Bisittare Micke Nilsson är whiskychef på whiskybaren Akkurat, världsledande på whisky och öl sedan två deccennier. Micke har basat över sortimentet sedan 2002 och är en landets stora whiskypersonligheter. Talar japanska och reser ofta i österled.

Bo på Hotell Hasselbacken

Bo på Scandic Hasselbacken med anor från 1816. Idag modernt och flott men fortfarande med gustaviansk charm. Dela rum med whiskykamrat eller ta med äkta hälft till huvudstaden och känn in julstämningen. Skansen bjuder på sin berömda julmarknad och aktiviteter hela helgen. Uppge kod 46608146 vid bokning. Pris inkluderar frukost.

Standard, dubbelrum: 1850 kr
Standard, enkelrum: 1750 kr
Superior, dubbel: 2150 kr
Svit, enkel: 2850 kr
Bokning Hasselbacken: 08 51751700 eller scandichotels.com
 

TID & PLATS

  • Stockholm 1 dec 2018 kl 13: Hotell Hasselbacken, Hazeliusbacken 20

PRIS

Provning: 550 SEK*
Provning & supé: 770 SEK* (måltidsdryck tillkommer)
*Förmånligt pris för Whiskyspot-medlemmar & Aflodal's Friends

VM-PAKET för MÅNGA
Samla ihop minst två whiskykamrater och kom!
3 personer eller fler = 495 kr/pers


 
Anmälan:
Maltwhisky-VM FINAL 2018

Stockholm 01/12 2018

Välj event

För- & efternamn

Telefon

E-post

Person 2

Person 3

Person 4

Person 5

Person 6

Person 7

Person 8

 

Betalsätt

Presentkort?

Har du presentkort och vill gå på en provning? Gör så här:

  1. Anmäl dig/er till provningen. Välj presentkort under betalsätt.
  2. Betala in eventuellt överstående belopp.
  3. Kom ihåg att överlämna presentkortet till Henrik Aflodal i samband med själva provningen.