Aflodal's Whisky Files

Box The Explorer 48,3%
But 2015-04, Box | 48,3
87/100p
EXC.BRA
Kommersiellt driven tappning. Skickligt utfört blender-jobb, vänligt sinnat. De vanliga markörerna är med – Fruxo, ungkola och häftig doser skotskinspirerad rök. Box signum är enkelhet, whiskyn krånglar inte utan du får okomplicerad ungrök, snyggt utförd. Explorer utvecklar den vinnande formeln ännu ett snäpp. Vid 48 är röken elakare, eftersmaken dryper av oljigt illasinnad beskröka. Det smakar maltsöt honung som blir Fruxo-god. Torvrök ramlar ner i jod och stramare färskt trä innan bränd ved fular ner paletten. Röksvängd karamellsåsig avslutning, alltmer elak, stannar i rökhulkande gräddkola. Doften gömmer paradoxalt nog röken i sin kolasötma, eneträ sticker ut. Vatten vänder på ekipaget. Plötsligt bolmar röken i nosen: fet torvrök i topp, stickig cigarrettrök närmare mynningen innan man kommer ner till joden. Under tuggummi-aromatiska vaniljtoppar och sötaktig odör av gammal socka. Munnen å sin sida är långsam och godare än förut. Honung och godis med friska Golden Delicious-toner, i botten kravlande rök, milt sötaktig med fet jod mot slutet. Eftersmaken blir savande och förvandlar lägerelden till sötgod torvrök, rökbeskan sväljs liksom samtidigt som värme driver på och förlänger. Man kan inte beskylla Box för att servera tillkrånglade produkter, det här är rätt och slätt en bra whisky. Man anar ett fint orökt destillat i kulisserna som kommer att mogna pålitligt framöver och så småningom frammana Box komplexitet.
FAKTA: Tredje utgåvan i Early Days Collection innehåller 61% rökwhisky (39-45 ppm). Explorer är från 3 år och 3 månader upp till 4 år. Mix av 40-, 100- och 130-litersfat. Basen utgörs av 88% ombyggda bourbonfat. Hela 12% är ’virgin oak’. I Box fall mjukas ”nyeken” upp med sprit i 5-6 månader men lagringseffekten är ändå kraftfull. Vad gäller nyeken är 4% 100-liters hårt rostade amerikanska ekfat, 4% är 55-liters medelrostade ungersk ektunnor, och så har 4% slutlagrats på 100-liters mediumplus-rostade svenska ekfat från Nävragöl utanför Karlskrona. Upplaga 10 549 flaskor varav 10002 kom på Systembolaget 5 juni 2015. Pris 837 kr för 50 cl.

Hjälp?

Hur ska du tolka Henrik Aflodals recensioner? Här får du vägledning och hjälp för att förstå whiskynoterna fullt ut, inklusive förklaring av förkortningar. Dessutom värdefulla tips för att få ut det mesta av sökverktyget.

info & förklaringar

Deanston 12 år allt bättre

Följ en whiskys väg mot stjärnorna. Deanston är tråkwhiskyn som lyft sig till en underligt utstyrd svan! Fortfarande anonym och övergiven. Det är därför just du läser detta för att sprida ryktet och ge whiskyn den position den förtjänar i svenska whiskyhem. Malten har gått från initiativlös kakig/kola-aktig (2004) till osorterad men mer fruktlevande gom (2010). År 2012 introducerades aparta fenoler åt lagårdshållet. Dagens utgåva strör gammelestrar omkring sig likt den värsta 30-åring men behåller rökvibbarna. Det är smaken som är unik, doften är liten och karamellig. Tappa in på Aflodals whiskyarkiv och studera en enskild whiskys evolution.

Deanston i whiskyarkivet

Siste autentiske fastlandsrökaren

Ardmore är fastlandsrökaren som sedan Adam Teachers dagar försvarat sin lagomrökiga stil. Idag enda autentiska 1800-talswhisky kvarlämnad i Highlands. Ardmores stil är smaskig sötrök som blir oroväckande medicinal i svansen, som den värsta Islay-sälle. Fast jubileumspavan 1999 var tråkigt oljig efter en fruktpositiv start. Annars har destilleriet låtit Elgin-firman Gordon & MacPhail sköta singelmaltutgivningen och där gnids fenolerna mot sherryträ vilket ju upphäver destillatets elaka tendenser. Det är gott men är kanske lite defensivt. Mer vågat är egna släppet av Quarter Cask 2007, en whisky som slutat sina dagar på 100-liters kvartsfat. Här återupptäcks Ardmores tuffhet. Två år senare döptes flaskan om till Traditional Cask (smuggelwhiskyn kom i mindre kaggar). Och resultatet är inte helt pålitligt. Nuvarande version spårar ut med lite vatten som tidigare framhävde rökdimensionen, drick den vid 46 så funkar det. Är du i själen en whiskyarkeolog ska du ha Ardmore i ditt barskåp. Köp den och upptäck en rök-klassisker bortom Islays horisont.

Ardmore i whiskyarkivet


 

Bli Aflodal’s Friend och få nyhetsbrevet om whisky

Aflodal’s Friends är öppet för alla som gillar whisky. Sajna på nedan så får du nyhetsbrevet och kan hålla dig ajour med vad som händer i whiskyvärlden. Henrik Aflodal bjussar frikostigt på sina erfarenheter och rika kunskap. Vill du komma åt whiskyarkivet med tusentals recensioner väljer du istället medlemsformen Aflodal's Whisky Files. Här kan du när som helst logga in och läsa smakbeskrivningar och omdömen. Praktiskt när man står och väljer whisky på Systembolaget eller flygplatsen. Inloggad får du tips om nya släpp och heta köp över 90 poäng. Servicen kostar bara 375 kr per år. En spottstyver med tanke på den guldgruva av nyttig whiskyinformation du får!

JOIN The Henrik Aflodal Whisky Club

För- & efternamn

Bostadsadress

Postnummer & ort

Land

Region

Mobil (ej mellanslag eller –)

E-post

Lösenord (minst 5 tecken)

Bekräfta lösenord

Medlemsform


Årsavgift: 500 SEK
Gå med som provmedlem nu. De första tre veckorna kostar inget. Besök baren en gång innan du bestämmer dig om du är osäker annars slår du till direkt och betalar in årsavgiften.


Redan medlem?

Logga in här >>


 

Jameson Black Barrel räddar dagen

När halvbra NAS-tappningar (non age statement) sköljer över marknaden längtar man tillbaka till den gamla goda tiden då åldern stod på etiketten. Men det finns NAS-pavor som lyfter förbi sina föregångare. Jameson Select Reserve Black Barrel är bättre än 12-åriga Special Reserve. Uttrycksformerna ökar när man mixar olika åldrar, om man tillåter sig att välja bra fat i någorlunda mogen ålder.

läs hela bloggen

Whiskynyheter

När Port Ellen & kompani blev för dyra

Den bästa maltwhiskyn sitter Diageo på. Inte så konstigt eftersom de äger mest whisky av alla. Bjässen räknar in nära 30 maltdestillerier, varav många kokar fram utstuderat karaktärsfulla destillat. Det är härifrån vi sedan mitten av 1990-talet fått de allra bästa tappningarna i form av Rare Malts och därpå Special Releases. Man har fått punga ut med några tusenlappar vilket varit okej med tanke på nivån och exklusiviteten (flertalet destillerier ges sällan ut av independents). Varje höst har whiskyvärlden liksom hållit andan inför släppet, och samlarna villigt köat för att fånga en pava av de läckra dropparna. För två år sedan dog intresset plötsligt, varför? Jo, priserna tiodubblades. Plötsligt kostade en Port Ellen över 15 000 kr, några år bort gick den för dryga 2000 kr. Synnerligen avtändande för en vanlig whiskyälskare.
Jag som i alla år bevakat Diageos finwhisky fick inte längre inbjudan till release-partyt vilket gjorde mig förbannad. Efter idogt lobby-arbete flög jag slutligen ner till London förförra hösten och deltog i ett märkligt drink-party omgiven av inköpare och UK-krögare. Här spilldes 37-årig Lagavulin upp på golvet som på en vanlig mässa. Jag var den ende som seriöst satt ner och provade och nogsamt noterade aromerna. Den här envisheten gör att jag numera är den ende journalist från Norden som får prova alla Special Releases. En förmån jag vårdar och förvaltar med engagemang. Läs min artikel om världens bästa whisky som blev för dyr för att drickas. Det kanske är det närmaste du kommer dessa gudalika droppar…

läs artikeln på Whiskyspot