Aflodal's Whisky Files

Box The Festival 2015 53,4% “2nd ed”
But 2015-06, Box | nyek
90/100p
EXC.BRA
I de mindre Festival-utgåvorna tar Roger Melander ut steglängden. Det blir mer smak och komplexitet jämfört med Early Days-serien. Visste man inte bättre kunde man tro att den här pavan involverar starkvinsfat. Så är det icke, bara amerikansk och svensk ek. Festival-versionerna är nämligen fruktprunkande på ett sätt som är ovant när det gäller Box, 2015 års version är dessutom fruktgladare än fjolårets. Det coola är att smaken känns äldre än de 4 åren, fruktkolan sipprar fram först i efterslängarna. Whiskyn har flera liv beroende på vattningsgrad. Mest röksmutsig vid fatstyrka, vatten gör det godare och röksvärtan ljusnar, enkelvattnad rundar fet ek av eftersmaken. Vid fatstyrka mild doft av Ahlgrens och eneträ; bakom fikon, mitt i en släng kladdkaka, i kanten vaniljkräm. Ovanligt fyllig rik smak av fruktkaka och torkad frukt; direkt bbq-rök, halvvägs diesel, mot slutet bränd ved. En rätt underbar röksvängd fruktsötma. Var Box plötsligt får sin frukt ifrån är en gåta, de vanliga utgåvorna är mer neutralt söta. Utgången är lång och saftig på fruktbotten med rökhoppande torvrök/jod samt verkstadsgolv. Längst bort dyker fruktkolan upp. Tappningen blir mer publik med en skvätt vatten. Nosen breddas, fruktkaka ovanpå farin/praliner omges av söt bbq-rök och sur socka. Angenämt. Smaken är stor och rundmagad. Fruktkaka/suryp och spritindränkt savaräng. Röken åker i baksätet i form av bbq och torvrök. Efterklangen handlar om seg sötröka, fet ek samsas med frodig rök; honung ändar i fruktkola. Trots sin ungdom är whiskyn vattningstålig. Dubbelvattnad ner mot 43% är röken undflyende och fruktkaka tar över, dämpande ek anas i fjärran. Munnen är smaskigt godisartad, halvvägs rejält påslag av torvrök och jod, mot slutet reser sig en kryddvägg med verkstadsgolv-beska. Eftersmaken förenklas till varmfodrad fruktkola och skitig rök. 2015 uppför sig bättre än vulgorökaren ifjol. Box blir mer städad och professionell med tiden. Som sig bör.
FAKTA: Festival-whiskyn á 54,5% släpptes 17 aug på SB i en upplaga på 700 flaskor. Denna version i 271 exemplar kom senare och kallas ”Non Official Bottling” med justerad styrka på 53,4%. Festival 2015 är gjord på fem nyekfat, två svenska och tre amerikanska; storlek 100-130 liter. Ett orökt fat har legat sedan 2011. De andra fyra fylldes 2014 med 3-årig whisky hämtad ur bourbonfat. Den svenska eken kommer från Nävragöl utanför Karlskrona. Flaskan innehåller 61% rökwhisky med en fenolhalt på 31-45 ppm. Pris 889 kr för 50 cl.

Hjälp?

Hur ska du tolka Henrik Aflodals recensioner? Här får du vägledning och hjälp för att förstå whiskynoterna fullt ut, inklusive förklaring av förkortningar. Dessutom värdefulla tips för att få ut det mesta av sökverktyget.

info & förklaringar

Deanston 12 år allt bättre

Följ en whiskys väg mot stjärnorna. Deanston är tråkwhiskyn som lyft sig till en underligt utstyrd svan! Fortfarande anonym och övergiven. Det är därför just du läser detta för att sprida ryktet och ge whiskyn den position den förtjänar i svenska whiskyhem. Malten har gått från initiativlös kakig/kola-aktig (2004) till osorterad men mer fruktlevande gom (2010). År 2012 introducerades aparta fenoler åt lagårdshållet. Dagens utgåva strör gammelestrar omkring sig likt den värsta 30-åring men behåller rökvibbarna. Det är smaken som är unik, doften är liten och karamellig. Tappa in på Aflodals whiskyarkiv och studera en enskild whiskys evolution.

Deanston i whiskyarkivet

Siste autentiske fastlandsrökaren

Ardmore är fastlandsrökaren som sedan Adam Teachers dagar försvarat sin lagomrökiga stil. Idag enda autentiska 1800-talswhisky kvarlämnad i Highlands. Ardmores stil är smaskig sötrök som blir oroväckande medicinal i svansen, som den värsta Islay-sälle. Fast jubileumspavan 1999 var tråkigt oljig efter en fruktpositiv start. Annars har destilleriet låtit Elgin-firman Gordon & MacPhail sköta singelmaltutgivningen och där gnids fenolerna mot sherryträ vilket ju upphäver destillatets elaka tendenser. Det är gott men är kanske lite defensivt. Mer vågat är egna släppet av Quarter Cask 2007, en whisky som slutat sina dagar på 100-liters kvartsfat. Här återupptäcks Ardmores tuffhet. Två år senare döptes flaskan om till Traditional Cask (smuggelwhiskyn kom i mindre kaggar). Och resultatet är inte helt pålitligt. Nuvarande version spårar ut med lite vatten som tidigare framhävde rökdimensionen, drick den vid 46 så funkar det. Är du i själen en whiskyarkeolog ska du ha Ardmore i ditt barskåp. Köp den och upptäck en rök-klassisker bortom Islays horisont.

Ardmore i whiskyarkivet


 

Bli Aflodal’s Friend och få nyhetsbrevet om whisky

Aflodal’s Friends är öppet för alla som gillar whisky. Sajna på nedan så får du nyhetsbrevet och kan hålla dig ajour med vad som händer i whiskyvärlden. Henrik Aflodal bjussar frikostigt på sina erfarenheter och rika kunskap. Vill du komma åt whiskyarkivet med tusentals recensioner väljer du istället medlemsformen Aflodal's Whisky Files. Här kan du när som helst logga in och läsa smakbeskrivningar och omdömen. Praktiskt när man står och väljer whisky på Systembolaget eller flygplatsen. Inloggad får du tips om nya släpp och heta köp över 90 poäng. Servicen kostar bara 375 kr per år. En spottstyver med tanke på den guldgruva av nyttig whiskyinformation du får!

JOIN The Henrik Aflodal Whisky Club

För- & efternamn

Bostadsadress

Postnummer & ort

Land

Region

Mobil (ej mellanslag eller –)

E-post

Lösenord (minst 5 tecken)

Bekräfta lösenord

Medlemsform


Årsavgift: 500 SEK
Gå med som provmedlem nu. De första tre veckorna kostar inget. Besök baren en gång innan du bestämmer dig om du är osäker annars slår du till direkt och betalar in årsavgiften.


Redan medlem?

Logga in här >>


 

Jameson Black Barrel räddar dagen

När halvbra NAS-tappningar (non age statement) sköljer över marknaden längtar man tillbaka till den gamla goda tiden då åldern stod på etiketten. Men det finns NAS-pavor som lyfter förbi sina föregångare. Jameson Select Reserve Black Barrel är bättre än 12-åriga Special Reserve. Uttrycksformerna ökar när man mixar olika åldrar, om man tillåter sig att välja bra fat i någorlunda mogen ålder.

läs hela bloggen

Whiskynyheter

När Port Ellen & kompani blev för dyra

Den bästa maltwhiskyn sitter Diageo på. Inte så konstigt eftersom de äger mest whisky av alla. Bjässen räknar in nära 30 maltdestillerier, varav många kokar fram utstuderat karaktärsfulla destillat. Det är härifrån vi sedan mitten av 1990-talet fått de allra bästa tappningarna i form av Rare Malts och därpå Special Releases. Man har fått punga ut med några tusenlappar vilket varit okej med tanke på nivån och exklusiviteten (flertalet destillerier ges sällan ut av independents). Varje höst har whiskyvärlden liksom hållit andan inför släppet, och samlarna villigt köat för att fånga en pava av de läckra dropparna. För två år sedan dog intresset plötsligt, varför? Jo, priserna tiodubblades. Plötsligt kostade en Port Ellen över 15 000 kr, några år bort gick den för dryga 2000 kr. Synnerligen avtändande för en vanlig whiskyälskare.
Jag som i alla år bevakat Diageos finwhisky fick inte längre inbjudan till release-partyt vilket gjorde mig förbannad. Efter idogt lobby-arbete flög jag slutligen ner till London förförra hösten och deltog i ett märkligt drink-party omgiven av inköpare och UK-krögare. Här spilldes 37-årig Lagavulin upp på golvet som på en vanlig mässa. Jag var den ende som seriöst satt ner och provade och nogsamt noterade aromerna. Den här envisheten gör att jag numera är den ende journalist från Norden som får prova alla Special Releases. En förmån jag vårdar och förvaltar med engagemang. Läs min artikel om världens bästa whisky som blev för dyr för att drickas. Det kanske är det närmaste du kommer dessa gudalika droppar…

läs artikeln på Whiskyspot