Whiskyspot arrangerar Maltwhisky-VM. 135 destillerier från hela världen gör upp om titeln ”Världens bästa maltwhisky”. 35 provningar över hela Sverige. Juryn utgörs av whiskyälskare som blindprovar och röstar fram den bästa whiskyn. Läs mer på www.whiskyspot.com

                                     

VM-provning III – Sundsvall 6 mars

Classic Speyside Peat Challenge 
Fastlandsrök kallar vi Highlandwhisky med torvrök i receptet. Men för hundra år sedan var Speyside-whiskyn rökig i största allmänhet. Balvenie rökte sin malt i egen ugn (precis som idag) men använde torv i större utsträckning. Teacher-malten Ardmore övergav aldrig sin rökregim som inleddes på 1890-talet. Den är fortfarande rökig i sin naturliga form. Ett levande bevis på att förkrigswhiskyn var måttligt torvrökig. Så när Gordon & MacPhail skulle återskapa Benromach valde de att göra en rökvariant i motsats till nuvarande röklösa Speyside-malt.

Orkney-malten Scapa saknar konstigt nog torvrök i sin makeup. Ovanligt eftersom öwhisky brukar vara rökig. Istället använda begagnade rökwhiskyfat för att ge röksmak åt whiskyn. Irländska Cooley har flera blends och i deras fall heter rökwhiskyn Connemara. Men där var anledningen till att göra rökig maltwhiskey främst att återuppväcka en glömd tradition. De irländska smågårdarna gjorde just torvrökt whiskey förr i tiden eftersom torv var det enda bränsle som fanns tillhands. Westland är något så exotiskt som en amerikansk singelmalt från västkusten. Seattle är ett jordbrukscentrum med forskning på kornsorter. Experimentlustan är stor och skickligheten också. Westland går på enkelhet och godhet.

Jag skulle vilja säga att Ardmore och Benromach gör upp om segern, det är ju deras tema. Men Balvenie är väldigt stark i rökformat. Och Connemaras annorlunda röktolkning är förförisk. Scapa och Westland är outsiders och bör inte ha något med slutstriden att göra. Men amerikanens syltiga godhet matchar irländarens päronjubel och kan skrälla. Vi får se. Sundsvallsjuryn avgör.

-Henrik Aflodal
                                       

WHISKY, tävlande

  • Ardmore
  • Benromach
  • Balvenie
  • Scapa
  • Westland
  • Connemara (Cooley)

TID & PLATS

  • 6 mars kl 19.00 Sundsvall

Arrangeras i samarbete med Njuta Whiskysällskap

PRIS

Pris: 350 SEK
Medlemspris: 295 SEK*
*Förmånligt pris för Whiskyspot-medlemmar & Aflodal's Friends


 
Anmälan:
Malt-VM Speyside Peat Challenge

Sundsvall 25/2 2018

Välj event

För- & efternamn

Telefon

E-post

Person 2

Person 3

Person 4

Person 5

Person 6

Person 7

Person 8

Betalsätt

Presentkort?

Har du presentkort och vill gå på en provning? Gör så här:

  1. Anmäl dig/er till provningen. Välj presentkort under betalsätt.
  2. Betala in eventuellt överstående belopp.
  3. Kom ihåg att överlämna presentkortet till Henrik Aflodal i samband med själva provningen.