Whiskyspot arrangerar Maltwhisky-VM. 135 destillerier från hela världen gör upp om titeln ”Världens bästa maltwhisky”. 35 provningar över hela Sverige. Juryn utgörs av whiskyälskare som blindprovar och röstar fram den bästa whiskyn. Läs mer på www.whiskyspot.com

                                     

VM-provning VI – Ronneby 16 mars

Ileach World Champs 
Ojoj, vilken uppställning. Två rökvärldsmästare. 2007 års Lagavulin utmanar Bowmore som vann 2010. Laggan är egentligen lite outsider eftersom temat är vinfatslagrad rökmalt. Å andra sidan hävdade whisky-legendaren Michael Jackson (felaktigt) att Lagavulin tog hjälp av sherryfat så stilen är ju uppenbarligen lite åt det hållet. Bowmore är annars bäst på Islay att hantera främmande fatmiljöer eftersom röknivåerna är moderata. Och just sherrydopp är optimalt då spriten har en härlig hallonton i grunden, estrar gillar som bekant estrar. Bruichladdich utsätter gärna sin whisky för vinfat men oftast de lågrökta versionerna. Här blir det supermonsterrökaren Octomore, snacka om kollision. Och längre västerut på ön väntar Kilchoman på att få frälsa oss med en annan vinfatstagning. Så håll i hatten, det blir väldans gott det här. De fastlänningar som utmanar heter Inchmoan som är Loch Lomonds begåvade värstingrökare. Och Glendronach, just det, sherry-destillatet småfuskar faktiskt med röksmaker.

Det vore tjänstefel att inte tippa Bowmore och Lagavulin som seger-duo. Svensken kan sin islay-smak och i 9 av 10 fall väljer folk sålunda. Men då borde väl Kilchoman eller Octomore kunna utmana? Nja, åldern är för ringa, de äldre ikonerna tar det. Men blandar vi in vinfatsfaktorn kan det svänga. Hur bra är sherry-specialisten Glendronach? Inchmoan går också utanför vinfatshäradet men får nog svårt att avancera med tanke på startfältet. Fast det är förstås upp till Ronneby-juryn att avgöra.

-Henrik Aflodal
                                       

WHISKY, tävlande

  • Bowmore
  • Lagavulin
  • Octomore från Bruichladdich
  • Kilchoman
  • Glendronach
  • Inchmoan från Loch Lomond

TID & PLATS

  • 16 mars kl 18.00 Ronneby: Ronneby Bollklubb, Götg 17

Arrangeras i samarbete med
Ronneby Whisky Sällskap

PRIS

Pris: 350 SEK
Medlemspris: 295 SEK*
*Förmånligt pris för Whiskyspot-medlemmar & Aflodal's Friends


 
Anmälan:
Malt-VM Ileach World Champs

Ronneby 16/3 2018

Välj event

För- & efternamn

Telefon

E-post

Person 2

Person 3

Person 4

Person 5

Person 6

Person 7

Person 8

Betalsätt

Presentkort?

Har du presentkort och vill gå på en provning? Gör så här:

  1. Anmäl dig/er till provningen. Välj presentkort under betalsätt.
  2. Betala in eventuellt överstående belopp.
  3. Kom ihåg att överlämna presentkortet till Henrik Aflodal i samband med själva provningen.