Whiskyspot arrangerar Maltwhisky-VM. 135 destillat från hela världen gör upp om titeln ”Världens bästa maltwhisky”. 35 provningar över hela Sverige. Juryn utgörs av whiskyälskare som blindprovar och röstar fram den bästa whiskyn. Läs mer på www.whiskyspot.com

                                     

Final Nya Världen-whisky – Södertälje 21 oktober

Best of New World Whisky!


 
New World Whisky Championship är de nystartade destilleriernas mästerskap. En separat tävlingsklass vid sidan om Maltwhisky-VM, eller Single Malt World Cup som heter på engelska eftersom det är en utslagscup där bara segraren står ensam kvar när allt är över. Upplägget är detsamma och i denna final kommer ett ensamt destilleri stå kvar på scenen när stridsröken lagt sig. Nya världen-tävlingens format är förstås mindre. Bara 18 destillerier har kvalat till finalen med sex tävlande. Till skillnad från den stora tävlingen (som samlar 120+ destillerier) handlar det här inte utelsutande om maltwhisky. Själva kärnan i begreppet Nya världen är experimentlustan och gränslösheten. Definitionen är enkel. Destilleriet ska vara nystartat och leverera ung whisky. Riktlinjerna säger under 10 år, och startår ska vara på den här sidan om millenniumskiftet. Men ett viktigare kriterium är som sagt förmågan att återuppfinna begreppet whisky, att prova nya vägar och koncept. Majoriteten av deltagande destillerier gör maltwhisky men flera rågwhiskies förekommer också och tillochmed olika typer av blends. Överhuvudtaget olika former av sädesblandningar. Gränsen går vid bourbon som borde ha ett eget världsmästerskap! Den gemensamma nämnaren är självklart att alla destillat har lagrats på ekfat, det som förutom sädeskravet förenar det vi människor kallar ”whisky”.

Upplägget för de tre kvalprovningarna är att låta våra tre stora whiskydestillerier utmanas av utländska förmågor. Svenskarna har gott renommé internationellt. Vi kan göra högkvalitativ maltwhisky. Den uppfattningen utmanas. Även om vi är duktiga överlag finns det alltid några som är bättre? Box High Coast är vidare till final efter en hård dust med amerikanen Westland. Och om Södertälje-jyrun gör samma bedömning som Umeå-folket är Höga kusten-malten chanslös. Mackmyra övertygade i sin kvalprovning och kan bli farlig när slutstriden står. Tyska Slyrs ska inte ha någon chans. Men ytterligare två destillat ska vaskas fram i Bredaryd innan finalfältet är komplett.

-Henrik Aflodal
                                       

FInal New World Whisky Championship
Tävlingsklassen New World Whisky har en tillåtande öppen hållning utan ett rigid regelverk. Den mest grundläggande difinitionen av whisky aplliceras på de tävlande – en whisky ska vara gjord på säd och lagras i ekfat. Sorterna provas blint och spottning anbefalles för att resultatet ska bli så rättvist som möjligt. Enda kravet på dig som jurymedlem är att du gillar whisky och har smakat en del. Var och en är expert på sin egen smak, tillsammans ska vi hitta fram till den allra bästa kvaliteten. Målet är att identifiera den whisky som presterar bäst och är mest värdig vinnare.

  • Westland (seger Umeå)
  • Box (tvåa Umeå)
  • Mackmyra (seger i Åkersberga)
  • Slyrs (tvåa i Åkersberga)
  • vakant (avgörs i Bredaryd)
  • vakant (avgörs i Bredatyd)

TID & PLATS

  • Södertälje 21 okt 2018 kl 14: Igelsta Gård, Vretensvägen 14

Arrangeras i samarbete med Telge Whiskysällskap

PRIS

Pris: 350 SEK*
*Förmånligt pris för Whiskyspot-medlemmar & Aflodal's Friends


 
Anmälan:
New World Whisky Championship 2018

Södertälje 21/10 2018

Välj event

För- & efternamn

Telefon

E-post

Person 2

Person 3

Person 4

Person 5

Person 6

Person 7

Person 8

Betalsätt

Presentkort?

Har du presentkort och vill gå på en provning? Gör så här:

  1. Anmäl dig/er till provningen. Välj presentkort under betalsätt.
  2. Betala in eventuellt överstående belopp.
  3. Kom ihåg att överlämna presentkortet till Henrik Aflodal i samband med själva provningen.