Whiskyspot arrangerar Maltwhisky-VM. 135 destillerier från hela världen gör upp om titeln ”Världens bästa maltwhisky”. 35 provningar över hela Sverige. Juryn utgörs av whiskyälskare som blindprovar och röstar fram den bästa whiskyn. Läs mer på www.whiskyspot.com

                                     

VM-provning I – Jönköping 16 februari

Glenburgie Blending Carousel 
“Anonymous distilleries” kan man kalla detta startfält. Glenburgie har nyligen stigit ur Ballantine’s skugga som självständig singelmalt på egna ben. En riktigt fruktfest som är blendens kärnmalt. Konkurrenterna kommer ur Diageos vida whiskyhav, var och en kopplad till olika blends. Glen Spey i Rothes gömmer sig på en bakgata och tar inte emot besökare. Josen går rakt ner i J&B Rare. Fabriken köptes 1887 av ginmakaren Gilbey’s som tog över Strathmill 1895 och Knockando 1904. Strathmill är också en lätting medan Knockando har större karaktär och sedan många år tillbaka säljs som singelmalt. Femte malt i uppställningen heter Glenlossie och destilleras 2,5 gånger vilket gör den rätt lätt i stilen. Tvärs över över fältet ligger Glen Elgin, förknippad med blenden White Horse. En riktig pärla som gjort sig ett namn som singelmalt på senare år.

Glenburgie och Glen Elgin är favoriter. Starkaste utmanaren borde väl vara Knockando? Jönköpingsjuryn avgör.

-Henrik Aflodal
                                       

WHISKY, tävlande

Huvudmalt

  • Glenburgie

Utmanas av

  • Glen Elgin
  • Knockando
  • Strathmill
  • Glenlossie
  • Glen Spey

TID & PLATS

  • 16 feb kl 18.30 Jönköping: Mäster Gudmunds Källare, Kapellgatan 2

Arrangeras i samarbete med JUNE Whiskysällskap

SUPÉ

Efter provningen serveras supé för den som vill. Fläskfilé med potatisgratäng, rödvinssås samt primörer. Eller vegansk biff gjord på bönor, citron och örter samt stekt potatis och tomatsås.
Pris 200 SEK inkl öl (betalas på plats). Boka supén i förväg per mejl.

PRIS

Pris: 350 SEK för provning
Medlemspris: 295 SEK*
*Förmånligt pris för Whiskyspot-medlemmar & Aflodal's Friends

2017 kom Glenburgie ut som singelmalt. Dessförinnan en väl förborgad hemlighet i Ballantine’s värld. För Master Blender Sandy Hyslop är destillatet en daglig bekantskap. Och det är fruktigheten han tar fasta på i den officiella utgåvan. Den där fluffiga fruktsötman som gör att blenden lever upp.
Stället byggdes redan 1829 i en skogsdunge utanför Elgin på Speyside. Kilnflat var ursprungsnamnet som blev Glenburgie på 1870-talet. Den första pannan på 400 liter växte till 6800 liter när destilleriet expanderade.
George Ballantine fastnade direkt för destillatet när han letade efter maltwhisky till sitt recept på blended Scotch. Och där är whiskyn kvar än idag som bärande element i en av vår tids bästa blends.


 
Anmälan:
Malt-VM Glenburgie Blending Carousel

Jönköping 16/2 2018

Välj event

För- & efternamn

Telefon

E-post

Person 2

Person 3

Person 4

Person 5

Person 6

Person 7

Person 8

Betalsätt

Presentkort?

Har du presentkort och vill gå på en provning? Gör så här:

  1. Anmäl dig/er till provningen. Välj presentkort under betalsätt.
  2. Betala in eventuellt överstående belopp.
  3. Kom ihåg att överlämna presentkortet till Henrik Aflodal i samband med själva provningen.