Whiskyspot arrangerar Maltwhisky-VM. 135 destillerier från hela världen gör upp om titeln ”Världens bästa maltwhisky”. 35 provningar över hela Sverige. Juryn utgörs av whiskyälskare som blindprovar och röstar fram den bästa whiskyn. Läs mer på www.whiskyspot.com

                                     

VM-provning XXII – Koppom 14 september

Craigellachie World Meeting


 
Craigellachie är den där tungvrickande Speyside-malten som ska uttalas kre:GELL-ecki. Svårmodig och karaktärsfull men alldeles förtrollande bra. Djup tung sötma med sotiga efterslängar som man minns. Nytt varumärket från Dewar's som kom för bara några år sedan.
Temat för provningen är annars världswhisky. Av det mer mogna slaget förstås, destillerierna har varit i farten i årtionden. Inte minst japanska Yoichi från 1934 som ju vann första upplagan av Maltwhisky-VM år 2005. Indiska Amrut har också bra rykte ute i världen och har varit i farten med maltwhiskyproduktion sedan 1980-talet. Okända australiensaren Hellyers Road grundades 1999, för snart 20 år sedan. Det finns alltså mycket erfarenhet i startfältet. Inte minst bland övriga skottar: Johnnie Walker-klippan Clynelish uppe i Northern Highlands och Eastern Highlands maltmakare Glencadam.

Craigellachie vinner. Whiskyn har kraft och komplexitet samtidigt som den är god men utmanande. Kvalitesmässigt står den ovan konkurrenterna. Undantaget Yoichi då men japanen får svårt att hävda sig eftersom man inte längre kan ställa upp vällagrad whisky – hela Japan går på knäna på grund av hysterisk efterfrågan. Craigellachies värsta konkurrent är Amrut som kanske tillochmed vinner fajten? Annars borde väl Clynelish bli tvåa, whiskyn är kompetent så det räcker. Glencadam poch Hellyers Road får svårt att hävda sig.

-Henrik Aflodal
                                       

WHISKY, tävlande

Huvudmalt

  • Craigellachie

Utmanas av

  • Clynelish
  • Glencadam
  • Yoichi
  • Amrut
  • Hellyers Road

TID & PLATS

  • 14 sep kl 18.30 Koppom

Arrangeras i samarbete med Whisky in Wäst

PRIS

Pris: 350 SEK för provning
Medlemspris: 295 SEK*
*Förmånligt pris för Whiskyspot-medlemmar & Aflodal's Friends

Craigellachie är Peter Mackies livsverk. Fabriken konstruerades visserligen av Alexander Edward från Benrinnes och Aultmore. Men det var Mackie som styrde megalomaniskt. Med Lagavulin i ryggen tog han fram blenden White Horse som i sin kärna hade Craigellachie.  Whiskyn är mycket speciell i en robust anti-Speyside-stil. Det som sticker ut mest är de där oljiga sot-rökiga efterslängarna. Malten torkas i en oljeeldad ugn på Glenesk Maltings på ostkusten. Oljeförbränningen alstrar sulfur som efter fatbehandling avger en skitig ton. Hursomhelst väldigt spännande att prova.


 
Anmälan:
Malt-VM Craigellachie World Meeting

Koppom 14/9 2018

Välj event

För- & efternamn

Telefon

E-post

Person 2

Person 3

Person 4

Person 5

Person 6

Person 7

Person 8

Betalsätt

Presentkort?

Har du presentkort och vill gå på en provning? Gör så här:

  1. Anmäl dig/er till provningen. Välj presentkort under betalsätt.
  2. Betala in eventuellt överstående belopp.
  3. Kom ihåg att överlämna presentkortet till Henrik Aflodal i samband med själva provningen.