Whiskyspot arrangerar Maltwhisky-VM. 135 destillat från hela världen gör upp om titeln ”Världens bästa maltwhisky”. 35 provningar över hela Sverige. Juryn utgörs av whiskyälskare som blindprovar och röstar fram den bästa whiskyn. Läs mer på www.whiskyspot.com

                                     

VM-semifinal I – Eskilstuna 15 september

Malt! Malt! Malt!


 
FÖRSTA SEMIFINALEN handlar om ’Malty style’. Den största tävlingsklassen med över halva startfältet. Whiskyn får inte vara extremt rökskadad eller starkvinsdopad. Eskilstunajuryn konfronteras med mer viljestark singelmalt inom detta vidsträckta smakspektrum. Startfältet är mestadels skotskrutigt med undantag för irländska Cooley. Stilen drar mot det lättare spektrat, inga mastodont-malter utan mer verserade och eleganta men för den skull långt ifrån tunnisar. Här är det maltkornet som talar hämtad ur vanliga ekfat dekorerad med frejdig fruktighet. Mest lyskraft har Glen Grant som är en av världens mest populära maltwhiskies. Glenmorangie tillhör också de namnkunniga storsäljarna. En Sverige-bekanting är Speyburn som toppar försäljningsstatistiken hos Systembolaget. Och en ny komet bland svenskarna är Deveron från Macduff Distillery. Strathisla är inte så känd men frontmalt i världsblenden Chivas Regal. Broderblenden Ballantine’s gör en satsning på maltwhisky och kom i höstas med Glenburgie. Mest anonym i startfältet torde Deanston från Perthshire vara. Intressant nog har ingen av destillerierna några tidigare VM-meriter att skryta om. Så det hela är en öppen historia.

Vilka två singlar tar sig till finalen? I kvartetten som rankades etta i sina respektive kvalprovningar håller jag Deanston som favorit ifall tappningen har den där mäktiga ådran av gammelestrar i sig (som annars bara finns i +20 år-whisky). Glenburgies frodiga estrar liknande söt marmelad blir annars svårt att motstå. Glen Grant hejiga äpplighet är fantastisk men räcker det? Speyburn är nog det svagaste kortet bland de fyra. Utmanarna som kom tvåa i sina tävlingar får det svårare. Varning dock för irländaren som med sin sötma kan skrälla. Kanske kan lagom vresiga Glenmorangie lyckas. Strathisla och Macduff har inte vad som krävs.

-Henrik Aflodal
                                       

Semifinal MALTY style
Tävlingsklassen är MALTY, varken extremt sherry- eller rökinfluerad whisky. Sorterna provas blint och spottning anbefalles för att resultatet ska bli så rättvist som möjligt. Enda kravet på dig som jurymedlem är att du gillar maltwhisky och har smakat en del tidigare. Var och en är expert på sin egen smak, tillsammans ska vi hitta fram till den allra bästa kvaliteten. Målet är att identifiera de två malter som presterar bäst och är mest värdiga finalister.

 • Glen Grant (seger Sölvesborg)
 • Deanston (seger Mariestad)
 • Glenburgie (seger Jönköping)
 • Speyburn (seger Linköping)
 • Glenmorangie (tvåa Sala)
 • Macduff (tvåa Landskrona)
 • Cooley (tvåa Sölvesborg)
 • Strathisla (tvåa Emmaboda)

TID & PLATS

 • Eskilstuna 15 sep 2018 kl 14

Arrangeras i samarbete med Eskilstuna Whiskykultur

PRIS

Pris: 395 SEK*
*Specialpris för Whiskyspot & Aflodal's Friends (så här blir du Aflodal's Friend)


 
Anmälan:
Malt-VM Semifinal I: Malty

Eskilstuna 15/9 2018

Välj event

För- & efternamn

Telefon

E-post

Person 2

Person 3

Person 4

Person 5

Person 6

Person 7

Person 8

Betalsätt

Presentkort?

Har du presentkort och vill gå på en provning? Gör så här:

 1. Anmäl dig/er till provningen. Välj presentkort under betalsätt.
 2. Betala in eventuellt överstående belopp.
 3. Kom ihåg att överlämna presentkortet till Henrik Aflodal i samband med själva provningen.